Dostupni linkovi

U eksploziji u Iranu 11 mrtvih


Bomba postavljena u jedno vozilo eksplodirala je pri prolasku autobusa koji je prevozio osoblje baze Mir-Mohseni kopnenih snaga iranskih Čuvara revolucije. Prema iskazu jednog očevica, napadači su najprije zaustavili autobus pucajući iz automatske puške prije nego je bomba eksplodirala.

Ghassem Rezai, lokalni vojni komandant, tvrdi da je jedan od napadača uhvaćen uz pomoć lokalnog stanovništva. Provincija Sistan-Baluchistan, poznata po krijumčarenju opojnih droga, nalazi se na granici s Pakistanom i Afganistanom, a posljednjih mjeseci je poprište nekoliko napada i otmica, koji se pripisuju pristalicama Abdolmaleka Righija, koji predvodi sunitsku ekstremističku grupu Jundollah (Božiji vojnici). Ta grupa, bliska talibanima, preuzela je odgovornost i za jutrošnji napad. Iako u suštini nema nikakve veze s ovom eksplozijom, Irak je zatvorio kopnene granice s Iranom i Sirijom. General pukovnik iračke vojske Abboud Qanbar, objasnio je to potrebom zaštite nove sigurnosne operacije koja se provodi u Bagdadu.

SAD optužuju Iran, koji dijeli oko 1450 km granice s Irakom, da snabdijeva oružjem šiitsku miliciju, dok, prema iračkim vlastima, "teroristi" koji dolaze iz Sirije, sa 600 km granice, redovno opskrbljuju sunitske redove otpora.

Zvaničnici povezani s Moqtadom al-Sadrom negirali su danas da je radikalni šiitski imam pobjegao u Iran uoči sigurnosne akcije iračkih i američkih snaga u Bagdadu. Demantiji su uslijedili nakon što je visoki američki zvaničnik izjavio u utorak da je Sadr napustio svoj bagdadski dom prije nekoliko sedmica i da je u Teheranu, gdje mu je i porodica. Isti izvori tvrde da bi napukline u operecijama al-Sadrove milicije i političke organizacije mogle biti razlog njegovog odlaska. No, bliski savjetnik koji se redovno sastaje s al-Sadrom izjavio je da imam nije u Teheranu tvrdeći kako su izvještaji dio politike njegovog ureda da širi dezinformacije o njegovom boravištu.
XS
SM
MD
LG