Dostupni linkovi

Do kraja marta predlog Savetu bezbednosti


Kancelarija posebnog izaslanika za status Kosova Martija Ahtisarija planira da Prištini i Beogradu pošalje nove pozive za sastanak koji će se održati 21. februara, uz kalendar daljih konsultacija.

Portparol UNOSEK-a Remi Durlo kaže za naš program da je u toku priprema novog kalendara konsultacija između Prištine i Beograda u vezi sa predlogom statusa, nakon što konsultacije, prvobitno zakazane za danas, odložene za 21 februar. Posle sastanka 21. februara nastaviće se konsultativni sastanci.

«Ovo će biti početak runde pregovora u Beču koje mi mislimo da okočamo prvih dana marta», rekao je Durlo. On ističe da do sada nisu dobili komentare, predloge i sugestije ni sa jedne strane. «Prošle nedelje gospodin Roan je bio u Prištini i razgovarao sa kosovskom ekipom. Neznamo kako stoji stvar sa Beogradom, pošto srpska strana još uvek nema pregovaračku ekipu», rekao je Durlo, ističući da su sa Prištinom izvršene konsultacije, ali da još uvek nema pisanih komentara.

Durlo ističe da je izaslanik za status Marti Ahtisari odlučan da nakon faze konsultacija predlog o statusu Kosova preda Savetu bezbednosti UN-a najkasnije do kraja marta.
XS
SM
MD
LG