Dostupni linkovi

Pjongjang zatvara atomski reaktor


Pregovori o severnokorejskom nuklearnom programu dali su prvi konkretan rezultat u proteklih pet godina. Predstavnici Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Kine, Japana i dveju Koreja objavili su danas slavodobitno u Pekingu rezultat ove runde pregovora koja je trajala nedelju dana. Detalje je izneo domaćin pregovora, šef kineske delegacije Vu Davei:

"Rok za zatvaranje glavnog severnokorejskog atomskog postrojenja - reaktora u Jongbjonu snage 5 MW i postrojenja za obogaćivanje plutonijuma je 60 dana. Dakako, dopušten je ulazak u Severnu Koreju inspektorima Međunarodne agencije za atomsku energiju koji bi trebalo da potvrde da je dogovoreno zaista učinjeno."

Prema dogovoru, ostale učesnice pregovora, osim Japana, će obezbediti Severnoj Koreji milion tona nafte ili humanitarnu pomoć odgovarajuće protivvrednosti od oko 300.000.000 $. U prvoj fazi Severna Koreja će dobiti 50.000 tona, a ostatak tek pošto prekine nuklearne aktivnosti i ispuni ostale uslove koji uključuju i stavljanje na uvid kompletne količine plutonijuma koji poseduje. Sjedinjene Američke Države će, prema odvojenom bilateralnom sporazumu, u roku od 60 dana pokrenuti postupak uklanjanja Severne Koreje sa sopstvene liste država koje podržavaju terorizam.Američki pregovarač Kristofer Hil (Christopher Hill) je rekao da su se Sjedinjene Američke Države saglasile da u roku od 30 dana bude odmrznut račun Severne Koreje u jednoj banci u Makau.

Naredni sastanak pregovarača zakazan je za 19. mart. Učesnici pregovora trebalo bi u skladu sa planom da otvore posebne razgovore čiji bi ciljevi bili: denuklearizacija Korejskog poluostrva, normalizacija odnosa Severne Koreje sa Sjedinjenim Američkim Državama i Japanom, saradnja u oblasti energetike i stvaranje mehanizma za postizanje mira i stabilnosti u severoistočnoj Aziji.
XS
SM
MD
LG