Dostupni linkovi

Prihvaćena ostavka ministra unutrašnjih poslova


Na posebno sazvanoj konferenciji za novinare Rexhepi je rekao da je ostavku podneo iz moralnih razloga:

“Zbog stvorene situacije i tragičnog događaja osećam moralnim aktom prema građanima Kosova, porodicama Baljalj i Đeladini, prema roditeljima i mojoj porodici, zajednickog projekta za stvaranje države Kosovo i stabilnosti u zemlji da ponudim ostavku sa položaja ministra unutrašnjih poslova.”

On je rekao da je ostavku predao kao primer kako treba da se ponašaju odgovorni u demokratskoj zemlji. Rexhepi je ocenio da su događaji od subote otežali bezbednosnu situaciju na Kosovu. On je pozvao građane i institucije Kosova da u ovim značajnim i odlučujući vremenima za Kosovo potvrde zrelost, neophodan mir, kako bi se na taj način ostvarila stremljena i nacionalni interes – nezavisnost Kosova.

Istovremeno, portparol Kosovske policijske službe Veton Elshani je za naš program izjavio kako nema dodatnih mera bezbednosti. Policija nije preduzela dodatne mere sem onih koje su preduzete nakon 2. februara kada je izaslanik za status Kosova Marti Ahtisari predao paket predloga rešenja statusa.»

Istovremeno, on je rekao da je juče uveće u opštinama na Kosovu preduzeta akcija pretresa sedišta «Samoopredelenja». «Jedanaestog februara oko 18 časova po nalogu tužilaštva istovremeno je izvršen pretres sedišta «Samoopredelenja» u regionima Priština, Mitrovica, Gnjilane, Prizren i Peć i ona je direktna posledica nasilnih demonstracija od 10. februara», kazao je Elshani i istakao da su tom prilikom uhapšene tri osobe koje su se suprostavile pretresu. On je kazao kako je Inspektorat KPS-a započeo istragu ponašanja pripadnika policije tokom demonstracija pokreta «Samoopredelenje».

Pretrese i hapšenja je potvrdio i na konferenciji za novinare i jedan od lidera Pokreta Glauf Konjufca, koji je rekao da je cilj ovih mera da se zatvore kancelarije i ometa aktivnost «Samoopredelenja»:

«Policija je preduzela sve mere da ometa aktivnost i rad ’Samoopredelenja’. Sada preduzima akciju na zatvarnju centara Pokreta u svim delovima Kosova. Samo je juče zatvoreno šest kancelarija, uključujući i pretres i pljačku centralnog sedišta ’Samoopredelenja’ u Prištini.»
XS
SM
MD
LG