Dostupni linkovi

Zatražene maksimalne kazne u slučaju "Drašković"


Obrazlažući predlog da se optuženi za ubistvo četvorice funkcionera SPO-a u izrežiranoj saobraćajnoj nesreći osude na četrdeset godina zatvora, zamenik okružnog tužioca Vojislav Šoškić kazao je da je zločin bio politički motivisan i da mu je cilj bio da se ukloni vođa u to vreme najveće opozicione partije Vuk Drašković, te da su se nalogodavci nalazili u vrhu bivšeg režima.

S druge strane, bivši šef Državne bezbednosti Radomir Marković i njegovi branioci Goran Petronijević i Dušan Mašić zatražili su oslobađajuću presudu. Marković je negirao bilo kakvu krivicu, tvrdeći da nevin leži u zatvoru već šest i po godina:

„Ja sam žrtva političkog progona, tadašnje DOS-ove vlasti i tadašnjeg MUP-a. Nisam učinio nikakvo krivično delo, niti sam bilo koga potstrekivao da to učini. Ovde sam samo zbog toga što sam bio na čelu Državne bezbednosti u vreme Miloševićeve vlasti.“

Inače, za zločin na Ibarskoj magistrali optuženi su bivši komandant rasformirane JSO Milorad Ulemek Legija, kao i pet pripadnika te jedinice, nekadašnji načelnik DB-a Radomir Marković, bivši šef carine Mihalj Kertes, kao i nekadašnji čelnici beogradske policije i beogradskog DB-a Branko Đurić i Milan Radonjić. Vrhovni sud Srbije, potsećamo, već dva puta je poništavao presude za ovaj zločin i vraćao ih Okružnom sudu na ponovno suđenje.
XS
SM
MD
LG