Dostupni linkovi

Potraga za Glavašem


Dok Glavaševi odvjetnici tvrde kako se njihov klijent, okrivljen za ratne zločine, nakon puštanja iz kliničke bolnice Osijek, nalazi kod kuće, njegov sin u subotu je novinarima izjavio drugačije – da Glavaš nije u svom stanu, na Preradovićevom šetalištu u Osijeku. U Policijskoj upravi osječko-baranjskoj kažu kako nad Branimirom Glavašem ne obavljaju nikakve mjere nadzora, budući da to nisu tražili suci Zdenko Posavec i Mario Kovač, koji vode istragu o takozvanom „slučaju garaže“ i „slučaju selotejp“, kako su mediji prozvali likvidacije osječkih civila za čiju se smrt tereti Glavaša. Čini se da trenutno boravište Glavaša ne zna ni sudac Županijskog suda u Osijeku, Marijo Kovač. Na upit Radija Slobodne Europe znaju li gdje se Glavaš nalazi, glasnogovornik suda, Miroslav Rožac, kaže kako danas do 11 sati poštom nije stigla nikakva obavijest da je Glavaš promijenio mjesto boravka, pa pretpostavljaju da je na svojoj kućnoj adresi:

„Drugu adresu nismo dobili. Svaki okrivljenik zna koje su posljedice. Okrivljenik se već pri prvom ispitivanju upozna sa tim da je dužan odazvati se svakom pozivu i odmah predočiti svaku promjenu adrese, ili namjeru da promijeni boravište, a upozori se i na posljedice ako prema tome ne postupi. Novu Glavaševu adresu nismo dobili, a to znači da je okrivljenik na adresi koja je uvedena u zapisniku. Znači da je sudcu poznata njegova zadnja adresa prebivališta.“

Neslužbeno, iz izvora Osječke bolnice, gdje je na Odjelu intenzivne njege ležao od 2. prosinca do prošle subote, čuje se da je Glavaš bolnicu napustio tokom noći između petka i subote. Na taj način želio je otkloniti publicitet, ali i mogućnost da se vidi u kakvom se on stanju doista nalazi. Prema nekim izvorima to je stanje mnogo bolje, nego što su do sada tvrdili liječnici. U svakom slučaju, ono je takvo da omogućava nastavak istrage.

Novinaraka Slobodne Dalmacije, Jasna Babić, koja prati istragu u slučaju Glavaš, smatra pak kako ne treba očekivati da će se, bez obzira na nastavak istrage, Glavašu suditi prije izbora:

„Mislim da se u slučaju Glavaš ništa ne može bitno očekivati dok ne završe izbori. Čini mi se da je svačiji stav da Glavaš bude u ovom neodređenom statusu, u mišjoj rupi, da ne bude u izborima iskorišten kao žrtva HDZ-a, što HDZ-u ne bi odgovaralo. Ako se odluči na vlastiti kućni pritvor, zgodno je, da se ne pojavljuje među novinarima. Mislim da se niko neće jako pretrgnuti u pravosuđu da se slučaj Glavaš privede kraju.“

U svakom slučaju, istraga protiv Glavaša na Županijskom sudu u Zagrebu bit će nastavljena 19. veljače i mogla bi biti završena sljedećeg dana, budući da je ostalo još samo nekoliko svjedoka. Istraga na Županijskom sudu u Osijeku još nije zakazana, a nije ni poznato hoće li sudac Kovač za Glavaša odrediti pritvor. Naime, šestero okrivljenih za isti slučaj za kojeg se tereti i Glavaša, u pritvoru se nalaze još od 20. listopada prošle godine.
XS
SM
MD
LG