Dostupni linkovi

(Ne)reagiranje na oštre ocjene iz Moskve


Nakon mnogo godina na Munchenskoj skupu o sigurnosti, protekloga se vikenda govorilo o hladnom ratu. Temu je otvorio i to prilično oštro ruski predsjednik Vladimir Putin, optužujući Washington da svijet vraća unatrag:

"Sve ovo što se danas događa u u međunarodnoj zajednici je posljedica pokušaja primjene koncepcije jednopolarnog svijeta. Posljedice su jednostrane nelegitimne akcije koji nisu riješile ni jedan problem. Baš suprotno, uzrokovale su ljudske tragedije i tenzije. To možete prosuditi po broju ratova, lokalnih i regionalnih, koji nisu u opadanju. A što je posebno važno, sve više i više ljudi pogiba u ovim konfliktima."

Washington je glatko odbio Putinove tvrdnje. Učinio je to u nedjelju Robert Gates, američki ministar obrane, u doba hladnoga rata, šef CIA-e:

"Nema novog hladnog rata sa Rusijom i mislim da to nitko ne želi."

Putinu se na meti našao i NATO, EU i evropske organizacije, posebno one koje kritiziraju aktualne ruske vlasti. Eberhard Seinschneider iz Njemačkog Vijeća za međunarodne odnose smatra kako je ruski predsjednik vrlo jasno svima stavio do znanja što misli, no pitanje je da li će to utjecati na čvršću i jedinstveniju vanjsku politiku Unije koja se nalazi između očekivanja i traženje Washingtona, s jedne, i Moskve, s druge strane:

"Tu su očekivanja od SAD, Rusije, ali na neki način i od Kine. Evropa će prije svega morati naučiti kako stvoriti vlastitu poziciju- a već je to samo po sebi problem za Uniju. Potom će morati naučiti kako djelovati, surađujući sa tradicionalnim partnerom, poput SAD, ali i sa važnim novim partnerom, poput Rusije. Naime, bez sporazuma sa Moskvom teško je doći do rješenja bilo kojeg međunarodnog konflikta. Bilo to Kosovo, bilo Iran. Mislim da se radi o procesu sa kojim će se Evropska unija suočavati idućih godina."

Ovaj analitičar ističe kako je Unija još daleko od jedinstvene vanjske politike "dvedesetsedmorice", bez obzira na oštrinu Putinovih riječi da se Bruxelles ne snalazi na svjetskoj sceni:

"Morate imati mnogo optimizma kako biste pretpostavili da će govor ruskoga predsjednika voditi Evropljane prema odluci da formuliraju jedinstvenu vanjsku i sigurnosnu politiku. Svima su nam poznati problemi, različiti interesi članica, ali konačno i poteškoće usaglašavanja stavova unutar same Unije. Putinova poruka je jasna – želi li Evropa igrati važnu ulogu u međunarodnim odnosima, bez obzira na pojedinačne interese članica, nužno je postojanje jedinstvene evropske pozicije. Pojedine članice, jednostavno, ne mogu , samostalno zastupati opće interese . Potrebna nam je Evropska unija. Na Evropi je da shvati da ima domaći zadatak kojega treba uraditi."

Takava zadaća, smatra Eberhard Sandschneider, znači da Evropa konačno mora postati svijesna kako se postaviti prema novim i starim igračima na međunarodnoj sceni i na ćemu ti igrači temelje svoje prednosti. Kada je riječ o Rusiji, to je pitanje, energije, a kada se radi o Kini, to je pitanje njenog ekonomskog rasta. Istodobno, mnogi analitičari pokušavaju odgonetnuti što je motiviralo Putina na oštar istup u Munchenu. Razloga, po ocjeni eksperata, je više. Jedan od njih je da ruski predsjednik nastoji osigurati ulogu lidera među zemljama koje se protive američkoj politici, moguće je da je uoči puta na Bliski Istok namjeravao arapskim partnerima pokazati koliko je poželjan partner. Također je moguće je da je govor bio namjenjen i samoj ruskoj javnosti, kako bi se zacementiralo Putinovo mjesto u povijesti kao snažnog nacionalnog lidera. Bez obzira na sve opcije– Putin je postigao jedan cilj. Zapad ga je pozorno slušao!
XS
SM
MD
LG