Dostupni linkovi

Namjerna manipulacija obavještajnim procjenama


Dužnosnici Pentagona manipulirali su podacima obavještajne zajednice u pripremama za invaziju Iraka, vadeći iz konteksta i naglašavajući informacije koje su mogle uputiti na vezu između Sadama Huseina i Al-Kai'de, izjavio je noćas pred senatskim Odborom za oružane snage glavni inspektor američkog ministarstva obrane Thomas Gimble.
General Gimble rekao je kako je raniji pomoćnik ministra obrane za politička pitanja Douglas Feith "neprimjereno" djelovao donoseći zaključke o vezama Al-Kai'de koje nisu podržale američke obavještajne službe.Napominjući kako Feithove akcije nisu bile "ilegalne ili neovlaštene", inspektor Gimble je rekako kako one nisu omogućile vjerodostojnu i na činjenicama utemeljenu analizu obavještajnih podataka u vrijeme kada je administacija u Washingtonu razmatrala pokretanje rata u Iraku.

U Gimbleovom izvještaju se navodi kako je Feithov ured, unatoč izraženim sumnjama obavještajne zajednice, forsirao zaključke da se jedan od vođa otmičara u napadima 11. septembra 2001. Mohammed Atta, pet mjeseci prije toga sastao s iračkim dužnosnicima u Pragu, te kako su postojala "brojna područja suradnje" između Iraka i Al-Kai'de, uključujući zajedničke napore za nabavku oružja za masovno uništenje. U dokumentu se zaključuje kako je Feithov politički odjel načinio procjene "koje nisu bile u skladu s konsenzusom obavještajne zajednice".

Raspravu nakon Gimbleovog izvještaja zaključio je demokratski senator Carl Levin, predsjednik senatskog Odbora za oružane snage:

"Visoki dužnosnici američkog ministarstva obrane manipulirali su obavještajnim podacima o navodnim vezama Iraka i Al-Kai'de kako bi podržali odluku administracije predsjednika Busha da izvede invaziju te zemlje, iako profesionalno pripremljene analize američke obavještajne zajednice nisu davale potvrdu o takvoj vezi. Izvještaj glavnog inspektora predstavlja poražavajuću osudu nedoličnih aktivnosti Političkog odjela ministarstva obrane koje su pomogle uvođenju nacije u rat."

Glasnogovornik Pentagona Bryan Whitman negirao je da je politički ured Pentagona proizvodio vlastite obavještajne podatke, te rekao kako su samo kritički analizirani podaci koje su dostavljale obavještajne službe.

Nakon četiri godine rata u kojem je poginulo oko 3.100 američkih vojnika a 23.000 ih je ranjeno, sve je više dokaza da Bushova administracija nije imala opravdanje za rat s Irakom. Navodno iračko oružje za masovno uništenje nikada nije pronađeno, osporene su tvrdnje o iračkoj nabavci urana za nuklearno oružje, a najnoviji izvještaj glavnog inspektora Pentagona dovodi u pitanje i tvrdnje o vezi Sadama Huseina i Al-Kai'de.
XS
SM
MD
LG