Dostupni linkovi

SAD očekuju provedbu Ahtisarijevih preporuka


Posle sastanka sa premijerom Kosova Agimom Čeku senator Džo Liberman, koji je predvodio delegaciju, je kazao kako očekuju da će se preporuke o statusu Kosova izaslanika Martija Ahtisarija ostvariti na Kosovu:

«Pošto je sada nakon preporuka Ahtisarija kritičan period, očekujemo ostvarivanje ovih preporuka kojima se Kosovo kreće ka ostvarivanju pravog statusa, kao nezavisna država."

Liberman je rekao da su premijeru i narodu Kosova preneli stav da interesovanje američkog kongresa i naroda neće prestati i "da će biti sa Kosovom dok ne postignu zajedničke vrednosti». Liberman je izrazio ponos za doprinos koji su Sjedinjene Ddržave i NATO dale završetku nasilja na Kosovu i njenom posleratnom razvoju.

Istovremeno, senator Džon Mekkejn je kazao kako su članovi delegacije zadovoljni progresom koji je postignut na Kosovu:

«Došli smo da dobijemo infomacije o situaciji i progresu koji je positgnut i koji treba postići. Zadovoljni smo procesom koji je u toku. Što se tiče konančnog rešenja nadamo se da će preporuke izaslanika za status biti prihvaćene i implementirane od obeju strana. Mi aplaudiramo ljudima na Kosovu za njihovu dugu borbu za slobodu i demorkatiju.»

Premijer Kosova Agim Čeku je izjavio da je razgovor sa američkim senatorima i kongresmenima bila dobra prilika "da im se zahvalimo za ogromnu pomoć koju su dali Kosovu":

"Zato sam zatražio da Amerika nastavi da ima rukovodeću ulogu u ovom procesu (statusa) i da radi na tome da se status Kosova reši u šsto kraćem roku."
XS
SM
MD
LG