Dostupni linkovi

Za smirivanje Bagdada 80.000 vojnika


Američko-irački pokušaj sređivanja situacije u Bagdadu, gde svakodnevno ginu desetine ili stotine ljudi, dolazi nakon nekoliko sedmica američkih pojačavanja trupa u Bagdadu. Operacija predstavlja ugaoni kamen nove inicijative predsednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džordža Buša (George Bush) da stabilizuje stanje u Iraku. Američki general Vilijem Koldvel (William Caldwell), portparol Komande američkih snaga u Bagdadu, rekao je u četvrtak ujutro novinarima da je "u vreme dok govori u toku puno sprovođenje plana" predsednika Buša o smirivanju pokrajine Ambar i Bagdada. "Svi aspekti plana još nisu sprovedeni", nije ni preduzet nikakav iznenadni korak, već je reč o razvoju operacije po stepenima.

To je saopšteno dva dana nakon što je irački premijer Nuri al Maliki zatražio od iračkih generala da požure za premeštanjem trupa u Bagdad. General Koldvel kaže da je već počela realizacija "delova plana" i da je irački general Abud Kanbar vrhovni zapovednik operacije, dok američke trupe samo pomažu. Plan podrazumeva podelu Bagdada na devet sigurnosnih zona u kojima će zajedno dejstvovati američke i iračke snage. Cilj je postepeno uspostaviti kontrolu nad tim zonama i eliminisati pobunjenike i milicije. Za to bi trebalo da bude iskorišćena po jedna američka brigada u svakoj zoni, uz po jedan američki bataljon i iračke trupe. Brigadu američke vojske čini oko 5.000 ljudi, a bataljon po 300 do 500 vojnika. Računica govori da bi u Bagdadu trebalo da bude pedesetak hiljada vojnika, a prema nekim opcijama čak 80.000.

Posao im naravno neće biti nimalo lak. Eksplozije bombi koje postavljaju razne grupe po sistemu milo-za-drago i međusobna ubistva pripadnika raznih pobunjeničkih grupa u Bagdadu su svakodnevica. U četvrtak u podne je objavljeno da su od prethodnog dana u isto vreme samo u Bagdadu poginule 33 osobe. Problem je što čak i potpuna pacifikacija Bagdada, ako do nje dođe, ne bi bila kraj. Američki stratezi upozoravaju da uspeha neće biti sve dok ne bude pomirenja među iračkim političkim strankama. General Kaldvel to ovako opisuje: "Vi znate da vojska po čitave dane sprovodi energične operacije, ali takve operacije same po sebi nikada ne donose mir. Jedini način da dođe do mira i do prave stabilnosti u ovoj zemlji je učiniti to kroz politički proces".

Nekoliko iračkih političara nazvalo je ovu operaciju poslednjom šansom za stabilizaciju Iraka. Predsednik iračkog parlamenta sunit, Mahmud Mašadani to ovako opisuje u izjavi britanskoj agenciji Rojters (Reuters): "Ovaj plan je poslednji preostali pokušaj američke vlade i novog iračkog političkog sistema. Ako ovaj plan propadne plan američke vlade o iračkom projektu će propasti, a onda će se čitav politički projekat u Iraku raspasti na delove. Mašadani kaže da za uspeh plana smatra ključnim iskrenu saradnju iračkog naroda i vojske.
XS
SM
MD
LG