Dostupni linkovi

Novi pregovori o nuklearnom programu


Diplomate triju vodećih svetskih sila - Sjedinjenih Američkih Država, Rusije i Kine uz regionalne igrače – dve Koreje i Japan još jednom u Pekingu pokušavaju da dogovore modalitete obustavljanja severnokorejskog atomskog programa.

Optimizam i ovog puta ne nedostaje. Američki pregovarač Kristofer Hil (Cristopher Hill): "Ako dogovorimo niz akcija, a to radimo, to bi predstavljalo veoma čvrst, pozitivan korak ka sprovođenju sporazuma iz septembra 2005. sa shvatanjem da ovde nema napretka dok ne sprovedemo čitav sporazum". Sličan, umeren optimizam provejava i iz izjave severnokorejskog diplomate Čung Jung-vua koji izražava nezadovoljstvo činjenicom da u pregovorima nema napretka. Pregovori su do sada zapravo bili razgovori tipa "tuk na utuk", a sada je došlo vreme za etapu "akcija na akciju". Vođa severnokorejske delegacije Kim Kje Gwan kaže da je njegova zemlja spremna da razgovara o prvom stepenu procesa koji bi vodio nuklearnom razoružanju, ali dodaje da to zavisi od onoga što njegova zemlja naziva "neprijateljskom politikom" Sjedinjenih Država.

Ovo je svakako napredak u odnosu na sastanak održan u decembru kada su Severnokorejci odbili da uopšte razgovaraju o nuklearnom razoružanju. Ali verbalni optimizam ono je što je karakteristika ovih pregovora pred svaki sastanak u seriji koja traje tri godine, a koja je dala tek jedan sporazum, a ni on još nije sproveden u praksi. Američki stručnjaci koji su prošle sedmice boravili u Pjongjangu smatraju da bi Severna Koreja mogla predložiti zamrzavanje rada svog glavnom nuklearnog reaktora i dopustiti nastavak međunarodnih kontrola u zamenu za pomoć u energiji i normalizaciju odnosa sa Vašingtonom. Čini se da su i Amerikanci spremni na konkretne korake kaže novinarima Kristofer Hil:

"Jasno je da je ovo veoma važna runda jer oni od nas koji učestvuju u svemu ovome znaju da se ovo ne može nastavljati u beskraj. Mislim da biste i vi novinari mogli postati već pomalo umorni ako bi se to dogodilo. To zaista znači ozbiljne napore ka ozbiljnom okončanju (i postizanju) onoga što želimo – denuklearizaciji Korejskog poluostrva."

Kina je u međuvremenu pozvala učesnike pregovora na "pragmatičan pristup" što kako je zvanično saopštila portparolka Ministarstva spoljnih poslova "zvuči kao poziv na sprovođenje zajedničkog saopštenja" ako je to potrebno. Pat-pozicija traje od 2002. kada su Sjedinjene Države optužile Severnu Koreju da tajno sprovodi program obogaćivanja uranijuma i time krši sporazum iz 1994. Severnokorejsko proterivanje stranih inspektora, ponovno pokretanje nuklearnog reaktora i konačno prvi atomski test oktobra prošle godine doveli su do kulminacije napetosti. Velike sile su složno nakon toga održale sankcije protiv Pjongjanga.
XS
SM
MD
LG