Dostupni linkovi

PODOGRICA


Dve opozicione političke partije u Crnoj Gori - Narodna stranka i Demokratska srpska stranka najavile su da će potpisati sutra Deklaraciju o minimumu principa koje bi trebalo da sadrži Ustav Crne Gore kako bi država bila primljena u Savet Evrope.
Srpska lista je pozvala je danas ostale opozicione stranke da ne prihvate Deklaraciju. Čelnik te stranke Andrija Mandić je izjavio da smatra da bi u suprotnom opozicione kolege trebalo da objasne zašto podržavaju deklaraciju "ako Demokratska partija socijalista u njoj vidi mogućnost da asimiluje srpski narod u Crnoj Gori".
Savet Evrope je zatražio još ranije da u Ustav budu ugrađeni principi građanski ustrojene države, izbegavanja odlučujuće uloge politike u izboru sudija i tužilaca, izbegavanje prakse da tužioci zastupaju državu u građanskim sporovima, zaštita ljudskih prava barem na nivou Male povelje bivše državne zajednice, i to retroaktivno, zabrana smrtne kazne, i parlamentarni nadzor oružanih i bezbednosnih snaga.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG