Dostupni linkovi

Fokus na filmovima o Drugom svetskom ratu


Rat protiv terorizma, sukobi na Bliskom istoku, tragedija u Bosni – bili su među glavnim temama filmova na prošlogodišnjem festivalu. Stiče se utisak da će na ovogodišnjem fokus biti na Drugom svetskom ratu. Tako će biti prikazani "Pisma iz Ivo Džime" (Letters From Ivo Jima) Klinta Istvuda (Clilnt Eastwood), "Dobar Nemac" (The Good German) Stivena Soderberga (Steven Soderbergh), "Dobri pastir" (Good Shepherd) Roberta de Nira. Međutim, portparol festivala Frauke Grainer (Greiner) kaže za Radio Slobodna Evropa da ovogodišnju selekciju treba posmatrati u širem kontekstu.

"Biće prikazano više od 370 filmova u celom programu. Čak i u takmičarskom delu zastupljene su različite teme. Svakako, ostvarenja koja ste pomenuli, kao i neka druga, imaju političko obeležje. Mislim da će mnogi biti zainteesovani za film "Pisma iz Ivo Džime" Klinta Istvuda, tu su svakako i nemački filmovi, kao i "Varalice" (The Counterfeiters) Stefana Rusovitckog (Rusowitzky). Biće svakako zanimljivo videti u okvriu specijalnog programa i Fasbinderov "Berlin Aleksanderplac" u novoj digitalnoj verziji", kaže Grainer.

Ovogodišnji festival otvorio je film "Dete" (La Mome) francuskog reditelja Olivera Dahana o životnom putu od dna do slave pevačice Edit Pjaf (Edith Piaf). Kao i ranijih godina, biće zastupljeni i filmovi iz centralne i istočne Evrope i Kine. Zanimljivo je da će biti prikazano čak 10 filmova iz Mađarske.

"Žiri će imati sedam članova. Svi svakako znaju za Pola Šredera (Paul Schrader), poznatog reditelja filma "Američki žigolo" i scenariste "Taksi vozača". On će biti predsednik žirija. Tu je i Hiam Abas (Abbass), palestinska glumica koja je ostala upamćena po ostvarenju "Raj sada". To je storija o bombašu samoubici). Među članovima je i američki glumac Viljem Defo (Willem Dafoe)", kaže portparol berlinskog filmskog festivala Frauke Grainer.
XS
SM
MD
LG