Dostupni linkovi

Sud razmotrio žalbe u slučaju "Lora"


Za brutalno mučenje, premlaćivanje i iživljavanje nad srpskim civilima, 1992. godine u Vojno-istražnom centru Lora u Splitu, od čijih su posljedica pritvorenici Nenad Knežević i Gojko Bulović i umrli - osmorici bivših hrvatskih vojnih policajaca dva puta je suđeno. U prvom, farsičnom, suđenju koje je vodio kontroverzni splitski sudac Slavko Lozina, svi su oslobođeni, no Vrhovni je sud Republike Hrvatske 2005. godine tu presudu poništio. Na ponovljenom suđenju prvooptuženi zapovjednik Lore dobio je osam godina zatvora, dvojica po sedam, a ostali šest godina, zbog čega se Državno odvjetništvo ponovo žalilo Vrhovnom sudu, smatrajući da su kazne preblage.

Zamjenik glavnog državnog odvjetnika, Petar Pulišelić:

„Državno odvjetništvo Republike Hrvatske traži da okrivljenicima budu izrečene veće kazne. Po našem mišljenju te kazne su preblage jer se kreću blizu donje granice predviđene kazne za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.“

U pritvoru su samo četvorica optuženih, dok su četvorica i danas u bijegu, a među njima i prvooptuženi Tomislav Dujić. Njihovi branitelji od Vrhovnog suda traže oslobađanje i novi sudski postupak.

Odvjetnik Slobodan Mikulić:

„Mi pred tim činjenicama ne možemo zatvoriti oči i reći da se u Lori ama baš ništa nije dešavalo. Još je uvijek upitno da li su optuženici iz ovog postupka počinili one radnje koje im se stavljaju na teret.“

Što će ovaj put odlučiti Vrhovni sud Republike Hrvatske, znat će se za dva tjedna.
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG