Dostupni linkovi

Republikanci blokirali raspravu o antiratnoj rezoluciji


Republikanski zastupnici u američkom Senatu uspješno su, upotrebljavajući proceduralne manevre spriječili raspravu o rezoluciji koja se protivi planu Bijele kuće da u Irak pošalje dodatnih 21.000 vojnika. Prijedlog rezolucije koji je trebalo da prođe raspravu i bude prihvaćen kao kompromisan, jer su mu pokrovitelji bivši i sadašnji predsjednik Odbora za oružane snage, John Warner (R) i Carl Levin (D), na glasanju je odrazio stranačku podjelu Senata 49-47, dok mu je za stavljanje na raspravu trebalo 60 glasova.

Republikanci smatraju kako Kongres ne smije ograničiti niti eliminirati finansiranje jedinica na terenu. Paralelno, jedan dio republikanske manjine u oarlamentu neutralan je prema samom ratu i slanju američkih pojačanja. Čelnik senatske većine demokrat Harry Reid odbio je prihvatiti zahtjeve republikanaca, a pregovori vođeni preko vikenda nisu dali rezultata.

U kompromisnoj rezoluciji izražava se protivljenje slanju dodatnih 21.000 vojnika u Irak ali i protivljenje uskraćivanju budžetskih sredstava snagama u Iraku. Premda se radi o neobavezujućoj rezoluciji za predsjednika Busha, ona bi predstavljala prvi ozbiljan dokument u kojem demokratski Kongres ustaje protiv Bushovog vođenja rata u Iraku. Istovremeno, u prijedlogu novog budžeta za sljedeću fiskalnu godinu, američki je predsjednik predvidio porast od gotovo 5 posto u odnosu na tekuću godinu. I ovaj put je najveća pojedinačna stavka račun za ratovanje Busha juniora. On za Pentagon traži 624 milijarde i 600 miliona dolara, što je više od jedne petine ukupnog proračuna.

Ako ga Kongres odobri, Bushov budžet omogućio bi potrošnju za odbranu od 716 milijardi i 500 miliona dolara do 30. septembra iduće godine. i još malo brojeva koji jasno ocrtavaju politiku Bushove administracije - samo za prateće diplomatske operacije, koje idu uz ratove u Iraku i Afganistanu planira se izdvojiti 245 milijardi dolara. Da bi sve to ostvario, američki predsjednik predlaže uštede na politički osjetljivim programima zdravstvene zaštite i socijalne sigurnosti. Program Medicare, koji pruža zdravstveno osiguranje za 43 milijuna starijih osoba i invalida, trebao bi dobiti 66 milijardi dolara manje u pet godina, a Medicaid, zdravstveni program za djecu i siromašne, 12 milijardi dolara manje.

"Moja formula za uravnoteženi proračun odražava prioritete naše zemlje u ovom istorijskom trenutku. Naš je prioritet zaštita domovine i borba protiv terorizma. I naš je zadatak osigurati našim trupama sve što im je potrbno da završe svoj posao. Proračun je realan i ostvariv", ocjenjuje Bush, a predsjednik senatskog Odbora za budžet, demokrata Kent Conrad, pred novinarima je kazao:

"Predsjednički prijedlog će nam, ukoliko bude usvojen u obliku u kojem je predstavljen, oduzeti svaku šansu da se zadržimo na litici iznad provalije dugova."

Ova administracija ima najgori budžetski rezultat u istoriji SAD i ovaj proračun ne čini ništa da to promijeni, kazao je senator Conrad, a njegov republikanski kolega Judd Gregg, član istog odbora, složio se s ocjenom kako prijedlog ima slabe izglede da dobije odobrenja Kongresa, rekavši kako "ne misli da će daleko dogurati".

Bushovom prijedlogu budžeta predstoji dug put do usvajanja i vjerojatno brojne izmjene.
  • 16x9 Image

    Sabina Čabaravdić

    Rođena u prošlom stoljeću. Sasvim slučajno, umjesto pravo završila novinarstvo, već sa 17 se zaljubila u radio i ostala radijski novinar, usprkos izazovima i ponudama s TV-a. Najprije Radio Sarajevo, a potom Radio Slobodna Evropa, koji se 31. januara 1994. godine prvi put oglasio upravo njenim glasom.

XS
SM
MD
LG