Dostupni linkovi

LONDON


Vladi Srbije nije prihvatljiv nijedan deo predloga izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija "iz prostog razloga ssto osnova, susstina plana ide do nezavisnosti Kosova", izjavio je savetnik odlazecheg premijera Srbije Vladeta Jankovich.
"To znacci da bi Srbija bila lissena petnaest odsto teritorije. Svi atributi, prerogativi drzzave, nezavisne drzzave, sadrzzani su u planu izuzev samog izraza nezavisnost", rekao je Jankovich britanskom radiju Bi-Bi-Si (BBC).
On je istakao da che Vlada Srbije u pokussaju da blokira plan UN nastaviti da se oslanja na medjunarodno pravo i osnovne dokumente koji omoguchavaju odrzzanje medjunarodnog poretka.
"Vojno, naravno, nechemo preduzeti nissta", rekao je Jankovich i dodao da bi u sluccaju unilateranog priznavanja nezavisnog Kosova, vlada morala da preispita prirodu odnosa sa zemljama koje to uccine.
On je naglasio da preispitivanje odnosa "ne znacci prekid diplomatskih odnosa, jer bi to vodilo ka samonametnutoj izolaciji, a Srbija svakako ne bi smela da dozvoli da se to dogodi".
XS
SM
MD
LG