Dostupni linkovi

Albanska strana ide na konsultacije u Beč


Priština se odazvala pozivu specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija da učestvuje na sastanku 13. februara u Beču, na kojem se očekuje da strane iznesu svoje primedbe na predlog za rešenje budućeg statusa Kosova.

Portparol kosovskog Pregovaračkog tima Skender Hiseni kaže da je predsednik Sejdiu pozitivno odgovorio na Ahtisarijev poziv.

“Kosovo je spremilo odgovore na svaku temu. Mi ćemo se angažovati u konsultacijama Ahtisarija, a zatim i oko konačnog predloga koji će ići pred SBUN”, kaže Hiseni.

U međuvremenu UNOSEK još uvek nije dobio odgovor zvaničnog Beograda. Inače još uvek se ne zna kakvi će se razgovori voditi, a portparol Kancelarije specijalnog izaslanika, Remi Durlo, kaže da će karakter planiranog i svih sledećih razgovora zavisiti od zahteva i preporuka Prištine i Beograda.

“U ovoj fazi eksperti će biti spremni za komentare koje strane iznesu. Za 13. februar sazvali smo sastanak kako bi se razgovaralo o predlogu za rešenje statusa. Videćemo kako ćemo organizovati te razgovore”, kaže Durlo.

Inače, Beograd je u startu odbacio Ahtisarijev dokument, a kosovska strana je najavila da će tražiti izmene nekih tačaka predloga.
XS
SM
MD
LG