Dostupni linkovi

Gala prezentacija šefa države


Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin govorio je u četvrtak u Moskvi pred 1.232 domaća i strana novinara - najviše od kako je zasjeo u Kremlj. "Maratonska" konferencija za medije održava se svake godine, a na ovogodišnjoj je bivši ruski obavještajac propitan o temama koje su se kretale od energetske sigurnosti do predstojećih izbora. Redovne godišnje press konferencije u Kremlj je uveo Boris Jeljcin, ali tek je njegov nasljednik ovom događaju dao notu ekstavagancije, događaja koji se, s medijskog aspekta, u Moskvi ne propušta.

Prva polovina troiposatne konferencije prenošena je na čak dva kanala državne televizije. Prema riječima Alekseja Venediktova, urednik Radija Eho Moskve, i novinari i obični građani s velikom pažnjom iščekuju što će biti rečeno "Ta je press konferencija, po mom mišljenju, provjera stanja za mnoge ljude, uključujući i članove Vlade. Tokom konferencije Putin je saopštio svoju viziju predstojeće godine i to u širokom dijapazonu. Dao je signale što se dešava u hajmoreći, ruskoj administraciji, ali je uputio i poruke strancima, te svojim oponentima, što je izuzetno važno", kazao je Venediktov.

Baš kao i proteklih godina, Putin je press započeo dugom listom podataka o rastu ruske ekonomije. On je kazao da privreda njegove zemlje stoji odlično i prelazi iz faze stabilizacije u period razvoja: inflacija je prvi put jednocifrena, isplaćene su 22 milijarde dolara stranog duga iz vremena Sovjetskog Saveza, a samo prošle godine u Rusiju je ušlo 31,5 milijarda eura stranog kapitala. Putin tvrdi da je prosječna plata porasla za 13,5%, prihodi stanovništva za 10%, a prosječna penzija za 5,4%.

Nizanjem uspješnih statističkih podataka Putinova je specijalnost, baš kao i izbjegavanje odgovora na nezgodna pitanja. A zvanična ih Moskva ima čitav niz – od nepoštivanja ljudskih prava, preko rasističkih ispada, do image nepopravljivo tvrde državne vlasti. Na pitanje da prokomentariše smrt novinarke Ane Politkovskaje ubijene jesenas Putin je kazao kako je ona "dala život za demokratsku Rusiju", te kako ubistva novinara smatra ogromnim problemom i u svojoj zemlji ali i drugdje:

"Problem ubistva novinara je jedno od najtežih pitanja u našoj zemlji i drugde. Mi shvatamo stepen sopstvene odgovornosti za to. Učinićemo sve da zaštitimo novinare."

Činjenicu da je Putin ublažio ton kada je ubistvo poznate novinarke u pitanju, šef instituta Ekspertiza u Moskvi, Mark Urnova doživljava kao pripremu za predstojeće izbore – predsjedničke u decembru ove i parlamentarne u martu iduće godine:

"Ovo je bio tipični predizborni govor, organiziran možda ne toliko za njega samog koliko za sljedbenike koji će ga zamijeniti. Iz svega što je govorio izbijala je klasična predizborna logika. Svaki dobar političar u bilo kojoj zemlji imao bi isti gard."

Kao što se očekivalo, novinari su Putina najviše pekli na vatri pitanja – koga je odredio za nasljednika. Sljedeći predsjednik neće biti moj nasljednik, kazao je Vladimir Putin, nego neko izabran na demokratskim izborima:

"Neće biti nasljednika. Biće kandidata za položaj predsjednika Rusije i sve što treba da učine vlasti je da osiguraju demokratske kampanje kandidata kako bi građani Rusije mogli izabrati na osnovu informacija."

Brojna pitanja ticala su se ruske energetske politike. Putin je ljutito odbacio sugestiju da Rusija koristi sopstvene obilne izvore energije, najveće u svijetu, kao političko oruđe za ucjenu Zapada i postsovjetskih država:

"Ruska Federacija je uvijek u cjelosti ispunjavala i namjerava da I ubuduće ispunjava svoje obaveze. Međutim, mi ne moramo subvencionirati ekonomije drugih zemalja."

Maša Lipman, analitičarka u moskovskom uredu Carnegi centra, kaže kako ovogodišnje Putinovo pojavljivanje pred novinarima ne treba promatrati kao tradicionalnu press konferenciju:

"Ovaj događaj ne treba analizirati kao konferenciju za novinare u klasičnom smislu, s obzirom da su press konferencije mjesto gdje novinari koriste sva oružja da dođu do odgovora koji zanimaju društvo. U ovakvom događaju godine, koji bih ja nazvala gala prezentacijom šefa države, nemoguće je postaviti pitanje o trenutnim političkim odlukama ili događajima u zemlji, jer se dešava jednom godišnje i jer je previše ljudi na okupu."

Konferencija je ustvari bila vrijeme i mjesto na kojem je Vladimir Putin iskoristio sve snage da ispolira svoj image, da se predstavi kao otvoren, kompetentan i šarmantan predsjednik. Odlazeći Putin, koji prema ruskim zakonima ne može treći put zaredom biti predsjednik, u četvrtak u Kremlju je izgledao odmorno i zadovoljno, pričao je viceve, komplimentirao novinarkama, izmamljivao osmjehe i aplauz. Tako je, naprimjer, jednu novinarku koja ga je pozvala da posjeti njen grad Murmansk, upitao – da li je poziv lične prirode. Više od 1.200 predstavnika medija saznali su među ostalim i to da Putin, kad god je lošeg raspoloženja, vrijeme provodi sa svojim labradorom Koni ili čita stihove persijskog pjesnika Omara Kajama.
XS
SM
MD
LG