Dostupni linkovi

BEOGRAD/PRISTINA


Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda Martti Ahtisaari predstavio je danas vlastima u Beogradu i Pristini svoj prijedlog buduceg statusa Kosova. Ahtisaari je izjavio da se nada kako ce konacni prijedlog o statusu Kosova biti zavrsen na proljece, kada obje strane iznesu svoje primjedbe na njegov sadrzaj.
"Cilj ovog rjesenja je poloziti temelje za odrzivu i stabilnu buducnost Kosova u kojoj ce pripadnici svih zajednica - albanske, srpske i ostalih, moci zivjeti dostojanstveno i sigurno," izjavio je Martti Ahtisaari u Beogradu nakon sastanka s predsjednikom Srbije Borisom Tadicem.
U tekstu tog plana ne pominje se nezavisnost Kosova, kao ni daljni suverenitet Srbije nad tom pokrajinom. On predvidja uspostavu ureda predstavnika Europske unije sa sirokim ovlastima, znacajno prisustvo europske policije i siroka prava preostaloj srpskoj zajednici. Kosovo ce moci sklapati medjunarodne sporazume i traziti prijem u organizacije poput Ujedinjenih naroda, Svjetske banke i Medjunarodnog monteranog fonda, a takav pravni status omogucit ce drugim zemljama da pojedinacno priznaju kosovsku nezavisnost. Kosovo ce imati drzavno znamenje, ukljucujuci zastavu i himnu, a sluzbeni jezici bit ce albanski i srpski. Predvidjena je uspostava zastitnih podrucja oko najvrijednijih srpskih kulturno-povijesnih spomenika i vjerskih objekata. Kosovska Mitrovica ce biti podijeljana na dvije opcine – albansku i srpsku, za zajednickom gradskom upravom.
Martti Ahtisaari je danas u Pristini i Beogradu izjavio kako ce albanska i srpska strana dobiti jos jednu priliku da kroz razgovore postignu kompromis o spornim odredbama njegovog plana. Razgovori bi se trebali odrzati u Becu, od 12. do 23. ovoga mjeseca. Konacan prijedlog rjesenja potom ce pocetkom iduceg mjeseca bit ce proslijedjen glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, a Vijece sigurnosti UN-a trebalo bi ga potvrditi posebnom rezolucijom u aprilu ili maju.
Glavne odredbe Ahtisaarijevog plana objavljene su na sluzbenoj internetskoj stranici njegovog ureda - www.unosek.org
XS
SM
MD
LG