Dostupni linkovi

BEOGRAD


Posebni izaslanik Ujedinjenih naroda Martti Ahtisaari predao je danas u Beogradu predsjedniku Srbije Borisu Tadicu svoj prijedlog buduceg statusa Kosova, a poslijepodne ce ga predstaviti i vlastima u Pristini.
Ahtisaari je u Beogradu izjavio da se nada kako ce konacni prijedlog o statusu Kosova biti zavrsen na proljece, kada obje strane iznesu svoje primjedbe na njegov sadrzaj.
Pojedinosti plana nisu objavljene, ali agencije Reuters i Associated Press navode da njegov tekst ne pominje nezavisnost Kosova, kao ni daljni suverenitet Srbije nad tom pokrajinom. Plan predvidja uspostavu ureda predstavnika Europske unije sa sirokim ovlastima, znacajno prisustvo europske policije i siroka prava preostaloj srpskoj zajednici. Kosovo ce moci sklapati medjunarodne sporazume i traziti prijem u organizacije poput Ujedinjenih naroda, Svjetske banke i Medjunarodnog monteranog fonda, a takav pravni status omogucit ce drugim zemljama da pojedinacno priznaju kosovsku nezavisnost. Kosovo ce imati drzavno znamenje, ukljucujuci zastavu i himnu, a sluzbeni jezici bit ce albanski i srpski. Predvidjena je uspostava zastitnih podrucja oko najvrijednijih srpskih kulturno-povijesnih spomenika i vjerskih objekata. Kosovska Mitrovica ce biti podijeljana na dvije opcine – albansku i srpsku, za zajednickom gradskom upravom.
Nakon susreta s predsjednikom Srbije Borisom Tadicem, Martti Ahtisaari je izjavio kako ce albanska i srpska strana dobiti jos jednu priliku da kroz razgovore postignu kompromis o spornim odredbama njegovog plana. Razgovori bi se trebali poceti 13. februara, nakon cega ce Ahtisaari svoj prijedlog dostaviti na potvrdu Vijecu sigurnosti Ujedinjenih naroda.
XS
SM
MD
LG