Dostupni linkovi

Konačan predlog o statusu na proleće


Branka TRIVIC, Anamari REPIC

Kako saznajemo od onih koji su imali prilike da vide Ahtisarijev dokument, u planu specijalnog izaslanika se ne spominje se reč "nezavisnost", ali predlog predviđa status Kosova koji bi bi se mogao opisati kao nezavisnost pod međunarodnim nadzorom. Ovaj dokument, suprotno zahtevu Beograda, ne spominje suverenitet Srbije na Kosovu, kao što je to bilo u rezoluciji 1244 SB UN, ali ni nezavisnost, koju traži albanska većina, navodi agencija Rojters. Dokument predviđa da kao naslednik Misije UN bude imenovan evropski predstavnik koji bi imao pravo veta i smenjivanja lokalnih zvaničnika. Navodeći da bi Kosovo imalo pravo da sklapa međunarodne ugovore i traži članstvo u međunarodnim organizacijama, prema oceni u diplomatskim izvorima, to bi potencijalno značilo i članstvo u Ujedinjenim nacijama, Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci. Prema Ahtisarijevom predlogu, Kosovo bi imalo sopstvene nacionalne simbole, uključujući zastavu i himnu. Zvanični jezici bili bi albanski i srpski. Kosovo bi imalo lako naoružane snage i bilo bi nadležno za kontrolu granica. Plan pruža Srbima i ostalim nealbancima široka prava i zaštitne mehanizme, uključujući i garantovana mesta u Parlamentu, Vladi, policiji i javnoj upravi. Opštine sa većinskim srpskim stanovništvom imale bi široku samoupravu i pravo na transparentu finansijsku podršku Beograda. Oko zdanja Srpske pravoslavne crkve bile bi stvorene posebne zaštićene zone. Srpskoj pravoslavnoj crkvi bile bi omogućene poreske olakšice. Kosovska Mitrovica bila bi podeljena na dve opštine – srpsku na severu i albansku na jugu, a njihovu saradnju bi koordinisao zajednički savet.

Cilj predloženog rešenja je da postavi temelje stabilnog i održivog budućeg Kosova, koje će obezbediti budućnost za sve tamošnje zajednice i koje bi doprinelo stabilnosti čitavog regiona, rekao je Ahtisari na konferenciji za novinare u Medija centru u Beogradu:

„Zato rešenje predviđa posebne stavke vezane za zaštitu nealbanskog stanovništva na Kosovu, uključujući njihovo garantovano predstavljanje u parlamentu, vladi, sudstvu i osnivanje niz posebnih opština.

„Predložio sam nešto što je kompromisni predlog i mislim da je fer“, rekao je Ahtisari i dodao da je spreman da prihvati konstruktivne primedbe Beograda i Prištine i da će potom sastaviti predlog za konačno rešenje.

Upitan da li će sačekati formiranje nove vlade u Srbiji, Ahtisari je rekao: „U svetlu vaših izbora, bilo da se vlada formira pre ili kasnije, čini mi se da će sa druge strane stola sedeti isti ljudi.“

Odgovarajući na pitanje da li je prilikom sastavljanja predloga rešenja uzimao u obzir i signale iz Kontakt-grupe, Vašingtona i drugih važnih svetskih prestonica, Ahtisari je podsetio da je Kontakt-grupa postojala i pre nego što je njegov proces počeo i da je kontaktirao sve važne učesnike evropske i svetske scene, čak i Kinu.

Novinar Radija Slobodna Evropa Ahtisariju je postavio sledeće pitanje:

Osnovna primedba Vlade u Beogradu je da svaka nezavisnost Kosova predstavlja kršenje prvog načela u Povelji Ujedinjenih nacija, a to je načelo o nepromenjivosti granica. Kako ćete da branite takav dokument, s obzirom da on zaista predviđa gotovo sve komponente nezavisnosti?

„Moj konačni plan će biti dat Savetu bezbednosti i u tom smislu ovo je nacrt. Suverenitet je jedan važan element, ima i drugih. Međunarodna zajednica može da ima odgovornost. Ukoliko politički lideri ne štite građane, onda to radi međunarodna zajednica. Dakle, ima mnogo principa.“

Čujmo i jedno od pitanja stranih novinara, koje je ostalo bez konkretnog odgovora:

„Nick Colton BBC News. Gospodine Ahtisari, što se tiče vaših predloga, gde je tu suverenitet Kosova – da li je to u okviru Srbije, da li je samostalno Kosovo ili je to nešto drugo?“

„Biću precizan po pitanju statusa kada plan bude usvojen u finalnoj fazi i bude pred Savetom bezbednosti.“

Na pitanje da li bi pregovarao i sa predstavnicima Srpske radikalne stranke ukoliko bi oni ušli u pregovarački tim, Ahtisari je odgovorio da će razgovarati sa svima koji dođu na pregovore. U toku polusatne konferencije za novinare, specijalni izaslanik UN-a je rekao da bi želeo da konsultacije Prištine i Beograda počnu 13. ovog meseca, da traju tokom celog meseca, posle čega će finalizovati svoj predlog, a onda ga u martu uputiti Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Rekao sam gospodinu Ahtisariju da Srbija i ja kao njen predsednik, nikada nećemo prihvatiti nezavisnost Kosova“, poručio je u saopštenju predsednik Srbije Boris Tadić.

U Ahtisarijevom predlogu izričito se ne pominje nezavisnost Kosova, ali ni suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, rekao je Tadić, ocenivši da Ahtisarijev plan otvara mogućnost za nezavisnost Kosova:

„Nametnuta nezavisnost Kosova kosila bi se sa osnovnim principima međunarodnog prava i predstavljala bi izuzetno opasan politički i pravni presedan. U ovom trenutku još nije konstituisana Narodna skupština Republike Srbije i tek smo na početku procesa formiranja nove vlade. Imajući ovo u vidu, pozvaću sve šefove izabranih parlamentarnih stranaka da ih upoznam sa Ahtisarijevim predlogom. U konsultacijama s njima, uveren sam da ćemo naći načina da nastavimo da branimo nacionalni državni interes i da sprovodimo jedinstvenu državnu politiku o Kosovu i Metohiji, koja je dobila jednoglasnu podršku u Narodnoj skupštini Republike Srbije.“

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da je Ahtisarijev predlog za status Kosova „nelegitiman“ jer krši Povelju UN-a i načela međunarodnog prava, naglasivši da Ahtisari „nije imao mandat da se bavi državnim statusom Srbije i da zadire u njen suverenitet i teritorijalni integritet“, niti da „deli teritoriju Srbije i prekraja njene međunarodno priznate granice“.

„Specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari prekoračio je svoja ovlašćenja predloživši da Kosovo postane nezavisna država jer je pregovore o promeni statusa Kosova preokrenuo u promenu statusa međunarodno priznate države Srbije, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, naglasivši da će o prekoračenju Ahtisarijevog mandata Beograd upoznati i Kontakt grupu i Savet bezbednosti UN-a i generalnog sekretara UN-a, kao i EU i NATO, ali da će se, kako stoji u saopštenju, maksimalno konstruktivno postaviti prema svim Ahtisarijevim predlozima koji ne ugrožavaju status države Srbije.

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić zatražio je hitnu sednicu Skupštine Srbije na kojoj bi bili verifikovani mandati poslanika i usvojena rezolucija o Kosovu, koja bi svako nametnuto rešenje budućeg statusa Kosova proglasila nelegitimnim, protivpravnim i nevažećim.

Neophodno je da predsednik Srbije Boris Tadić upozna sve političke stranke sa Ahtisarijevim predlogom, poručio je Ivica Dačić, predsednik Socijalističke partije Srbije, dodavši da o Kosovu, koje nije pitanje partije već države, treba da se zauzme jedinstven stav. Srbija treba da nastavi pregovore o budućem statusu Kosova, ali na osnovu Platforme koju je usvojila Skupština Srbije, izjavio je lider socijalista.

A član Predsedništva G17 plus Suzana Grubješić ocenjuje da Srbija treba aktivno da učestvuje u razgovorima o budućem statusu Kosova kako bi se došlo do kompromisnog rešenja jer je to u interesu svih građana koji žive na Kosovu, a da „pretnje međunarodnoj zajednici ili ignorisanje stvarnosti ne samo sto ne mogu doprineti rešenju tog problema, već će otežati pregovaračku poziciju Beograda“.

* * * * *

Specijalni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari izjavio je u Prištini da je njegov predlog za rešenje statusa osnova za budućnost Kosova i mir u regionu. Ahtisari je predstavio Pregovaračkom timu Prištine i pojedinim predstavnicima kosovskih Srba predlog rešenja budućeg statusa Kosova.


Moj predlog za rešenje statusa Kosova je kompromis i rezultat jednogodišnjih pregovora između Prištine i Beograda i 15 rundi razgovora, izjavio je u Prištini specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari na konferenciji za novinare, posle razgovora sa kosovskim Pregovaračkim timom.

“Cilj predloga rešenja statusa je da postavi osnovu za stabilnu budućnosti Kosova u kojem će sve zajednice, Albanci, Srbi i drugi, živeti dostojanstveno i mirno, što će doneti stabilnost regionu”, rekao je Ahtisari navodeći da ima punu podršku svih međunarodnih faktora koji se bave kosovskim pitanjem.

Inače, Ahtisari nije konkretno odgovrio ni na jedno pitanje novinara dali je on predložio nezavisnost Kosova.

Prema Ahtisariju, njegov predlog predviđa mehanizme zaštite manjina, kao što je predstavljanje u parlamentu, vladi i sudskom sistemu. Ahtisarijev plan predviđa formiranje novih srpskih opština. Takođe kulturni objekti, Srpske crkve i manastiri imaće zaštitne zone.

Ahtisari je kazao da njegov plan sadrži predloge za ekonomski razvoj, a Kosovo imati pravo da traži članstvo u Međunarodnim finansijskim organizacijama. Ahtisari je kazao da će realizaciju sporazuma o statusu, kada se on postigne, nadgledati misija Međunarodnog civilnog prisustva, a Kfor će nastaviti da se brine o bezbednosti.

“Paket predloga je kompromis koji smo postigli posle pregovora u Beču. Nadam se da će kao rezultata stvoriti novi početak ali i biće potrebno vreme da o Kosovu govorimo kao mulitetničkom društvu, ali veoma je važno da se počne”, rekao je Ahtisari.

Specijalni izaslanik je najavio da sada sledi period konsultacija. Tako se tokom februara očekuje da Priština i Beograd iznesu svoje predloge, a nakon konsultacija Ahtisari će konačan predlog uputiti SBUN.

“Želim da se u februaru nastave konsultacije, da se posle toga dokument završi i bio bih srećan ako bismo postigli da se predlog pošalje SBUN pre kraja marta”, rekao je Ahtisari.

Paket predloga Ahtisarija, iako ne spominje reč nezavisnost, sadrži elemente izgradnje nezavisne i suverene drzave, međunarodno priznate, izjavili su članovi kosovskog Pregovaračkog tima pošto im je Ahtisari uručio svoj predlog. Saopšteno je da je Ahtisarijevim predlogom ukinut suverenitet Srbije na Kosovu. Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.

“Međunarodni proces rešenja statusa uskoro će biti vršen stvaranjem Kosova nezavisnom državom sa svim garancijama za manjine a posebno za Srbe”, rekao je kosovski predsednik.
XS
SM
MD
LG