Dostupni linkovi

Neće biti naslednika


Ključno pitanje, kako se Vladimiru Putinu bliži kraj drugog predsedničkog mandata u Rusiji je već neko vreme ko će ga naslediti na tom položaju. Predsednik Putin je rekao da on ne priprema nikakvog naslednika već da će sledeći predsednik Rusije biti izabran na demokratskim izborima:

"Neće biti naslednika. Biće kandidata za položaj predsednika Rusije i sve što treba da učine vlasti je da obezbede demokratske kampanje kandidata kako bi građani Rusije mogli da izaberu na osnovu informacija."

Brojna pitanja ticala su se ruske energetske politike. Predsednik Putin je odbacio sugestiju iz jednog pitanja da Rusija koristi sopstvene obilne izvore energije, najveće u svetu, kao političko oruđe za ucenu Zapada i postsovjetskih država:

"Ruska Federacija je uvek ispunjavala i nastaviće da ispunjava svoje obaveze ali nećemo naveliko dotirati privrede trećih zemalja."

Vladimir Putin je nazvao "interesantnom idejom" pitanje o tome postoji li mogućnost formiranja organizacije država izvoznica gasa nalik OPEC-u – Organizaciji država izvoznica nafte.

Što se tiče unutrašnje situacije u Rusiji – predsednik Putin je rekao da privreda njegove zemlje stoji odlično i prelazi iz faze stabilizacije u period razvoja: Inflacija je prvi put jednocifrena, isplaćene su 22 milijarde dolara stranog duga iz vremena Sovjetskog Saveza, a samo prošle godine u Rusiju je ušla 31,5 milijarda evra stranog kapitala, rekao je predsednik Putin:

"Prosečna plata je porasla za 13,5%, prihodi stanovništva su povećani za 10%, a prosečna penzija za 5,4%."

Na pitanje da prokomentariše smrt novinarke Ane Politkovskaje ubijene jesenas i ubistvo novinara Pola Hlebnjikova, američkog državljanina ruskog porekla pre dve godine predsednik Putin je rekao da su njih dvoje "dali živote za demokratsku Rusiju" i da ubistva novinara smatra ogromnim problemom i u svojoj zemlji i drugde:

"Problem ubistva novinara je jedno od najtežih pitanja u našoj zemlji i drugde. Mi shvatamo stepen sopstvene odgovornosti za to. Učinićemo sve da zaštitimo novinare."

Komentarišući još jedno ubistvo koje je dobilo prostora u svetskim medijima – smaknuće ruskog špijuna-prebega Aleksandra Litvninjenka predsednik Putin je ponovio stav Kremlja da je reč o "igraču manjeg kalibra" koji nije predstavljao nikakvu opasnost po Rusiju:

"Nije uopšte znao nikakve tajne. Sve što je mogao da kaže o službi u kojoj je radio već je odavno izneo u javnost i tu nema ničeg novog. Ponavljam, samo istraga može dati odgovore na pitanja šta se tamo dogodilo."

Predsednik Ruske Federacije je ponovio oštro protivljenje razmeštanju američkih raketa u Istočnoj Evropi u sklopu sistema protivraketne odbrane:

"Naši vojni stručnjaci ne veruju da je raketni odbrambeni sistem usmeren na odbranu od Irana ili nekih terorista. Šta može da učini balističko oružje teroristima? Ima li tamo zaista terorista sa balističkim raketama? Putanja raketa koje bi mogle biti ispaljene sa teritorije Irana takođe je dobro poznata. A Iran čak i nema balističke projektile."

To će izazvati "asimetričnu, ali veoma efikasnu reakciju Rusije" rekao je predsednik Putin.

Konferenciji za medije u Kremlju pristustvovalo je 1.232-je novinara - najviše od kako je Vladimir Putin na dužnosti predsednika Rusije.
XS
SM
MD
LG