Dostupni linkovi

BEOGRAD


Srpski dnevnik "Blic" je objavio da su predstavnici Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice predložili u utorak predsedniku Srbije Borisu Tadiću da Srbija prekine diplomatske odnose sa svim zemljama koje eventualno budu priznale Kosovo kao nezavisnu državu.
Prema "Blicu", koji se poziva na izvor blizak Vladi Srbije, taj stav je prenet u okviru konsultacija predsednika i predstavnika Demokratske stranke Srbije o mandataru vlade.
Demokratska stranka Srbije je danas objavila da "prvom ustavnom obavezom vlade" smatra "zaštitu celovitosti zemlje i "zaštitu principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta" i da smatra da bi Vlada Srbije trebalo da zauzme stav da "svaka država koja bi donela odluku o priznavanju nezavisnosti (Kosova) mora voditi računa da će to proizvesti ozbiljne posledice u međusobnim odnosima". Demokratska stranka Srbije navodi i to da bi eventualno priznanje nezavisnosti Kosova od strane bilo koje države članice NATO-a "značilo da je NATO bombardovao Srbiju da bi došlo do otimanja Kosova i Metohije".
Kabinet predsednika Srbije je saopštio nakon jučerašnjeg sastanka da su predstavnici koalicije Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije rekli da je platforma te koalicije o Kosovu "preduslov za formiranje vlade".
Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić objavio je danas nakon sastanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem da je njegova stranka spremna na vladu narodnog jedinstva koja bi "vodila računa o državnom jedinstvu Srbije i principima socijalne pravde".
Čelnik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović je ponovio nakon konsultacija da se koalicija građanskih stranaka koju predvodi njegova partija zalaže za manjinsku vladu koju bi pored te koalicije i Demokratske stranke činile partije manjina.

PRIŠTINA / BEOGRAD
Ministar spoljnih poslova Švedske Karl Bilt (Carl Bildt) izjavio je danas u Prištini da dokument o statusu Kosova koji će vlastima Srbije i Kosova u petak predati Marti Ahtisari (Martti Ahtisaari), posrednik Ujedinjenih nacija u pregovorima o statusu Kosova, neće predstavljati konačno rešenje već radni dokument.
U Beogradu je saopšteno da će posrednika Ahtisarija u petak primiti predsednik Srbije Boris Tadić.
Premijer Vojislav Koštunica je odbio da se sastane sa posrednikom Ahtisarijerm navodeći kao razlog da je vlada na čijem je čelu nakon izbora samo tehnička i da nije ovlašćena da razmatra pitanje statusa Kosova.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG