Dostupni linkovi

Ahtisari ne donosi konačan predlog


Gëzim BAXHAKU

Bildt je posle sastanka sa najvišim predstavnicima UNMIK-a i Kosova rekao da će stav Švedske o statusu Kosova biti u saglasnosti sa stavom koji bude zauzela Evropska unija:

"Stav Švedske je isti u odnosu na poziciju zemalja Evropske unije. Mi čekamo dokument Ahtisarija koji ćemo dobiti 2. februara, kada bude predat Prištini i Beogradu. I nakon toga očekujemo stavove obeju strana.»

Bildt je istakao da će predaja dokumenta značiti pocetak novog dijaloga o ovom predlogu:

„Radni dokument koji će Ahtisari u petak predstaviti stranama će označiti pocetak dijaloga o predlogu, koji će kasnije biti prenet na Savet bezbednosti, gde će se doneti odluka.»

Šef UNMIK-a Joakim Riker je rekao da je sa šefom švedske diplomatije razgovarao oko statusa Kosova, dok je predsednik Kosova Fatmir Sejdiu rekao da proces utvrđivanja statusa Kosova ulazi u završnu fazu koja će biti okončana nezavisnošću Kosova.

Premijer Čeku je kazao da je od šefa švedske diplomatije zatražio da njegova zemlja pomogne procesu statusa i da doprinese da se u EU obezbedi jedinstven stav u podršci predlogu Ahtisarija i nezavisnosti Kosova. Čeku je takođe rekao da ne vidi nijedan razlog da se proces rešenja statusa odlaže.
XS
SM
MD
LG