Dostupni linkovi

Skupština odbacila rezoluciju o slučaju "Jovanović"


Srdan JANKOVIC, Biljana JOVICEVIC

Predstavnik predlagača rezolucije o odgovornosti za neuspjeh u rasvijetljavanju ubistva direktora dnevnog lista „Dan“ Duška Jovanovića, poslanik Narodne stranke Dragan Šoć, je ponovio stav opozicije da Skupština ima pravo da raspravlja o ovom slučaju i da donese rezoluciju koja nema nikakvu pravnu obaveznost. Takođe, radi se o ubistvu javne ličnosti, a posljedice tog atentata izazvale su veliku zabrinutost domaće i strane javnosti:

„Taj događaj je i kod nas i spolja ocijenjen kao atak na temeljne vrijednosti jednog društva. Ocijenjen je kao atak na slobodu govora i kao prijetnja svim institucijama jednog društva i jedne države. U toku protekle dvije i više godina mi smo imali čvrsta obećanja od strane državnih organa da se intenzivno radi na istrazi povodom tog atentata, da se pribiraju dokazi i da oni jasno upućuju i dovešće do rasvijetljenja toga ubistva. Mi u konačnom ishodu bar u ovoj fazi nemamo krivca ni za saučesništvo u ubistvu Duška Jovanovića.“

Predsjednik Ustavnog odbora Miodrag Iličković je ponovio stav tog odbra da bi rasprava o rezoluciji opozicije predstavljala miješanje u sudsku vlast. Ni Skupština ni Vlada ne mogu odlučivati kako će sudovi suditi, pa ni u konkretnim slučajevima najtežih krivičnih djela ubistava, čemu pripada i ubistvo Duška Jovanovića. Iličković je saopštio da je rezolucija u konkretnom slučaju suprotna Ustavu, ali da pored toga postoje mehanizmi za ispitivanje svih društvenih fenomena:

„Kada u društvu postoje brojna nerasvijetljena ubistva više istaknutih funkcionera bezbjedonosnih struktura, krivična djela sa elementima organizovanog kriminala, korupcija, trgovina ljudima, promet opojnih droga, u posljednje vrijeme i krivično djelo (zapravo osnovano se sumnja) terorizma kome će se uskoro suditi, onda je krajnje vrijeme za političku akciju. U toj akciji i Skupština mora da nađe mehanizme da u borbi protiv nabrojanih pojava u skladu sa svojim političkim autoritetom predstavničkog organa sa najvišim političkim i normativnim legitimitetom, iz kojeg proizilazi u osjetljivoj ravnoteži tri vlasti odgovarajuća kontrolna uloga organa svih segmenata vlasti da u temeljno pripremljenoj raspravi, podižući je na nivo principa, identifikuje institucionalne, sociološke i političke razloge zašto je sudska vlast u Crnoj Gori ispoljila toliki stepen neažurnosti, neefikasnosti, a usudio bih se reći, u pojedinim slučajevima ne odgovornosti.“

Glasanje za i protiv toga da nema ustavnog osnova za raspravu o rezoluciji obavljeno je prozivkom poslanika. 38 poslanika vladajuće koalicije je glasalo da se rasprava ne pokreće, 30 poslanika opozicije je glasalo za raspravu o odgovornosti za neuspjeh u rasvijetljavanju ubistva Duška Jovanovića, dok je jedan poslanik bio uzdržan.

* * * * *

Uoči početka skupštinskog zasjedanja, nevladina organizacija „Nevin“, koja okuplja porodice ubijenih građana Crne Gore u posljednih desetak godina čija smrt do danas nije rasvijetljena, protestovala je ispred zgrade Parlamenta. Povod je poslanička rasprava o opozicionom predlogu rezolucija povodom oslobađajuće presude Damiru Mandiću za ubistvo glavnog i odgovornog urednika „Dan“-a Duška Jovanovića. Skupu su se pridružili i predstavnici opozicije.

Deset majki sa deset slika sa crnim florom na kojima su njihova ubijena djeca, a čija smrt još nije rasvijetljena, kao i tridesetak članova njihovih porodica okupljenih u nevladinoj organizaciji „Nevin“, dvosatnim protestom u tišini ispred Skupštine Crne Gore apelovali su na poslanike da daju doprinos otkrivanju ubica njihovih najmilijih. Slava Šćekić, sestra ubijenog visokog policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića:

„Poručujemo da ćemo dati puno podršku institucijama vlasti samo ako budu u stanju da se obračunaju sa korumpiranim činovnicima MUP-a, Tužilaštva, pravosuđa i u toj borbi sa organizovanim kriminalom daćemo im maksimalnu podršku i pružiti pomoć i bićemo zaista čvrsti saradnici ka istom cilju. Želimo da ukažemo na to koliku i kakvu opasnost predstavljaju pojedini korumpirani policajci, službenici Tužilaštva i pravosuđa. Zapravo, oni sprječavaju rasvjetljavanje, takvi korumpirani, ubistava naših najmilijih. Javnosti želimo da ukažemo na činjenicu da kad bi se ta glavna opasna karika u lancu organizovanog kriminala razbila defnitivno riješla bi se i rasvijetlila sva ubistva naših najmilijih."

Sestra ubijenog glavnog i odgovornog urednika lista „Dan“ Duška Jovanovića Danijela Pavićević zahvalila se opozicionim poslanicima koji su Skupštini predložili usvajanje rezolucije povodom oslobađajuće presude Damiru Mandiću za saučesništvo u ubistvu njenog brata i poručila:

„Ovo je sad samo jedno podsjećanje na to, pa sad neka oni tumače ovu tišinu i ove slike, neka tumače kako oni vide. Po svojoj savjesti neka tumače. Mislim da će im tišina reći mnogo više“.

Solidarnost sa članovima porodica na protestu je izrazila i donedavno opozicioni poslanik Zorica Tajić Rabrenović:

„Ovo je jedini način da se dođe do javnog mnjenja koje podobro ignoriše sve što se dešava u vezi sa ovom temom da se dođe do javnog mnjenja kako u zemlji tako u inostranstvu.“

U Crnoj Gori se u posljednjih desetak godina dogodilo oko tridesetak do danas nerasvijetljenih ubistava, a majkama jedanaest pokojnih koje su danas bili ispred Skupštine, većina opozicionih poslanika izjavljivali su saučešće uz rukovanje ili naklon. Od predstavnika vladajuće stranke to su od onih koji su ušli na prednji ulaz učinili samo Radoje Žugić, Tarzan Milošević i Đorđije Đžuverović. Predsjednik opozicione Demokratske srpske stranke Ranko Kadić:

„Neka svako radi po svojoj savjesti. Više mi je muka od lažnih poslanika koji se pričaju i bježe iza toga ima li formalno pravni osnov. Treba li ispoštovati ove porodice? Dok se ovo ne riješi nema sreće ni za nas ni sa nikog. Ni za nas iz opozicije ni njih iz pozicije.“

Lider najjače opozicione stranke Pokret za Promjene Nebojša Medojević:

„Pokret za Promjene zaista će učiniti sve da probudi savjest kod nadležnih državnih organa da obezbijede barem neke informacije ovim ljudima i da vidim dokle je istraga došla, da li ima nekih problema u istrazi, opstrukcije, da li uopšte nešto rade policija i Tužilaštvo. Mi ćemo preko Odbora za bezbijednost pokrenuti inicijativu da Tužilaštvo i policija naprave jednu opsežnu analizu organizovanog kriminala u Crnoj Gori, pošto svi znamo da ga ima, vidimo i djela, vidimo i žrtve samo ne znamo ko su ti ljudi, čime se bave, kako su organizovani, da li imaju svoje političke mentore, svoje sudije, svoje policajce i pokušaćemo da iniciramo u Odboru za bezbijednost i odbranu jednu takvu raspravu gdje će nadležne državne institucije raditi svoj posao, napraviti bijelu knjigu organizovanog kriminala.“

Skup je okončan uoči početka zasjedanja Parlamenta, a pri samom kraju priključili su mu se na poziv nevladine organizacije „Nevin“ i poslanici opozicije, a u njihovo ime funkcioner Narodne stranke Dragan Šoć obećao je da će opozicija učiniti sve što je u njihovoj moći da utiče na državne organe da se rasvijetle ova ubistva:

„Smatramo da je to naša i ljudska i politička obaveza i da smo, između ostaloga, tu i da radimo posao. Radimo to bez ikakve političke namjere, nego kao obični građani, muževi, roditelji, braća i sestre, dijeleći i vašu bol i bol svih onih koji eventualno nijesu sa vama“.
XS
SM
MD
LG