Dostupni linkovi

Od EU zatražena dalja blokada pregovora sa Beogradom


RSE (agencije)

Karla del Ponte je iznjela tvrdnju da je "Mladić pod zaštitom armije" i da je srbijanskim vlastima "na dohvatu ruke, a da Beograd ne sarađuje s haškim tužilaštvom".Haška tužiteljica je izjavila da je od Evropske unije zatražila da izvrši pritisak na vlasti u Beogradu za dostizanje pune saradnje s Tribunalom, napominjući da je zabrinuta zbog izjave nekih čelnika EU da se mogu obnoviti pregovori o pridruživanju sa Srbijom iako Mladić nije uhapšen. Ona je naglasila da da joj je Solana "pružio uvjeravanja" da će, prilikom boravka "trojke EU" u Beogradu, iduće nedjelje, insistirati na nužnosti dostizanja pune saradnje Srbije s Haškim sudom.

Karla del Ponte je istakla da se pokazalo da pritisak djeluje na vlasti u Beogradu i dodala da "jako vjeruje" da će Mladić, Radovan Karadžić i ostali odbjegli optuženici biti u nadležnosti Tribunala prije nego što ona, u septembru, napusti dužnost tužioca. "U protivnom bih bila profesionalno teško razočarana", rekla je ona, i na pitanje šta je to puna saradnja s Hagom, odgovorila da je to da "Mladić bude uhapšen i predat Hagu, ili da nam kažu gdje je".

Zamoljena da kaže da li bi odluka EU da nastavi uslovno pregovore upravo pomogla formiranju stabilne demokratske vlade kojoj bi to olakšalo nastojanja da uhapse Mladića, Karla del Ponte je uzvratila da bi to bio "loš znak za Haški sud, a dobar znak za Beograd":

"Vi možete sebi predstaviti da se premijer Vojislav Koštunica nije nadao da će Srbija dobiti članstvo u Partnerstvu za mir, jer je to bilo uslovljeno punom saradnjom s Haškim sudom."

Karla del Ponte je dodala da je Koštunica bio vrlo iznenađen da se to dogodilo, jer "on nije ništa učinio i to je dobio":

"A sad ponovo ne bi trebalo da bilo šta da učini, da ne mrda, Mladić je ponovo dobro zaštićen od vojske i Koštunica dobija
mogućnost da nastavi pregovore.... Koštunica bi onda rekao: Vrlo dobro, čak i fantastično, ja sam politički spašen. I onda bi rekao: Zaboravimo Mladića i ostale, jer se za njih niko ne zanima."

Na pitanje novinara ne bi li nastavak pregovora upravo pomogao punoj saradnji Beograda s Tribunalom, Karla del Ponte je odgovorila da bi se time poslala poruka "Beogradu da je EU odlučila da se nastave pregovori, iako ništa nismo učinili. A Beograd ništa nije učinio u saradnji".

Haška tužiteljica je dodala da će ići i u Rim i Madrid u pokušaju da ubijedi tamošnje vlade da se ne zalažu za obnovu pregovora EU sa Srbijom prije nego što bude uspostavljena puna saradnja s Tribunalom u Hagu. Karla del Ponte je naglasila da je zabrinjava što se saradnja Srbije s Haškim sudom stavlja u širi okvir sveukupnih veza Beograda i EU,
uključujući pitanje Kosova.

Solanin portparol Kristina Galjak je novinarima rekla da će Solana u Beogradu predočiti da je uspostavljanje pune saradnje s Hagom uslov za dobre odnose Evropske unije sa Srbijom i da će "trojka EU", s tim u vezi, sa srbijanskim vođstvom razgovarati i o rješavanju kosovskog problema.

* * * * *

Glavni tužilac Haškog tribunala Karla del Ponte objavila je je u utorak da će u septembru otići sa te dužnosti pošto joj ističe drugi četvorogodišnji mandat, te kazala kako želi da do njenog odlaska sa funkcije haški bjegunci Ratko Mladić i Radovan Karadžić budu u Hagu. Del Ponte je takođe izjavila da nastoji ubijediti zemlje Evropske unije da ne obnove pregovore o pridruživanju sa Srbijom zato što vlasti u Beogradu ne sarađuju sa Tribunalom.

"U septembru odlazim sa dužnosti tužioca koju sam obavljala osam godina... Neću ostati više. Moja želja je da do tada Ratko Mladić i Radovan Karadžić dospiju u Hag i radiću na tome. Nadam se da ću iz Haga otići kao zadovoljan, a ne frustriran tužilac", rekla je Del Ponte na radnom ručku sa stranim dopisnicima koji izvještavaju iz Haga.

Del Ponte je navela da su zakazana suđenja svim optuženim koji su u pritvoru Haškog tribunala i da će ona samo par mjeseci ući u 2009. godinu, što je rok za okončanje prvostepenih postupaka koji je postavilo Vijeće sigurnosti UN. Taj rok, međutim, neće biti moguće ispuniti ako u nekoliko narednih mjeseci ne budu uhapšeni Mladić, Karadžić i ostala četvorica bjegunaca, upozorila je Del Ponte:

"Ne može se ni zamisliti da Tribunal zatvori vrata bez Karadžića i Mladića. To bi bio promašaj."

Del Ponteova je ponovila da je Mladić "u domašaju" vlasti u Beogradu i da ga one mogu uhapsiti. Ona je rekla da, iako nema dokaze, vjeruje da srpske službe bezbednosti i sada tačno znaju gdje je Mladić:

"Ne hapse ga zato što nemaju dozvolu."

Do proljeća prošle godine, kazala je Del Ponte, vlasti Srbije bile su u kontaktu sa Mladićem i ubijeđivale ga da se dobrovoljno preda:

"Moj stav je da još ne žele da ga uhapse i da još pokušavaju da ga nagovore da se preda. Možda će nova Vlada dati naređenje za hapšenje, jer to je politička odluka. Ako bi premijer Koštunica dao naređenje, Mladić bio odmah bio uhapšen."

Del Ponte je je navela kako "apsolutno vjeruje" da bi se nova Vlada Srbije, ako je formira Demokratska stranka, ponašala drugačije i sarađivala sa Tribunalom:

"Pažljivo pratim šta se događa i nadam se da će predsjednik Tadić uspjeti da formira Vladu, iako vidim i neke prepreke. Sigurna sam da bi to donijelo veliku razliku u saradnji Srbije sa nama."

Na pitanje o tome gdje je Radovan Karadžić, ona je ponovila da o tome "nema nikakvih informacija", osim da je negdje "između Republike Srpske i Srbije":

"Ne znam ko Karadžića traži, osim nas. I nemam informacije šta rade NATO i Eufor."

Za razliku od Mladića, navela je Del Ponte, Karadžić nikada nije uživao zaštitu institucija, ali ga štite "mnogi prijatelji iz RS i Srbije". Karadžićevo skrivanje finansira se novcem organizovanog kriminala, a naročito od trgovine drogom, precizirala je Del Ponte.
XS
SM
MD
LG