Dostupni linkovi

ZAGREB


Portparol Haškog suda Refik Hodžić kazao je u ponedeljak da je do raspravnog veća tribunala stigla informacija hrvatske Vlade o tome kako je general Ivan Čermak poštovao uslove boravka na privremenoj slobodi.
Raspravno Veće Haškog suda u petak je suspendovalo odluku o privremenom puštanju na slobodu hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača i naložilo da se od 8 februara vrate u pritvor UN-a u Šheveningenu da bi dan nakon toga prisustvovali statusnoj konferenciji.
U odluci je navedeno da hravtske vlasti nisu pružile do postavljenog roka, 23. januara, dodatne informacije o Čermakovom poštovanju uslova boravka na privremenoj slobodi.
Vlada Hrvatska je to demantovala, ističući da je tražene informacije poslala na vreme.
Hodžić je potvrdio da je u Sudu naknadno utvrđeno da je dopis hrvatske Vlade stigao poslednjeg dana roka i kazao kako je procedura njegovo zavođenja trajala nekoliko dana
Pojedini zagrebački mediji su pisali da je Čermak viđan u više navrata na javnim mestima, iako na to nije imao pravo.
Čermak i Markač optuženi su zajedno s Antom Gotovinom za ratne zločine tokom i nakon operacije Oluja 1995. godine.
Generali Čermak i Markač, dobrovoljno su se predali Haškom sudu u martu 2004., odmah nakon objavljivanja optužnice a na privremenoj slobodi u Zagrebu nalaze se od decembra iste godine.
XS
SM
MD
LG