Dostupni linkovi

PRIŠTINA


Portparol specijalnog izaslanika UN za status Kosova Remi Durlo kazao je Radiju Slobodna Evropa da će Ahtisarijev plan biti predstavljen vlastima u Beogradu i Prištini 2. februara kao što je ranije najavljeno, bez obzira na kritike pojedinih srpskih političara da je to preuranjeno.
"Uvek samo najavljivali da chemo bez odlaganja dochi u Srbiju posle izbora. Nismo pominjali da mora da postoji vlada", istakao je Durlo.
Pojedini beogradski mediji objavili su ranije da premijer Srbije Vojislav Koštunica neće u petak primiti Ahtisarija jer to izlazi iz okvira mandata njegove odlazeće vlade.
Visoki funkcioner Koštuničine Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić rekao je danas da Ahtisari u Srbiju dolazi preuranjeno jer nova vlada Srbije nije formirana, a ona po Ustavu jedina vodi spoljnu politiku.
Portparol ove partije Andreja Mladenovich je okvalifikovao Ahtisarijevu nameru kao "sramnu i za osudu" čime se Srbija tretira kao "kolonijalna država".

BRISEL
Saveznici u NATO podržavaju rokove i predloge za status Kosova koje će izaslanik UN Marti Ahtisari predstaviti srpskoj i albanskoj strani 2. februara, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer.
On je rekao posle susreta s makedonskim predsednikom Brankom Crvenkovskim da NATO očekuje da takav stav zauzmu i zemlje regiona.
Crvenkovski je istakao da je posebna pažnja u razgovoru data rešavanju statusa Kosova i naglasio da se Makedonija kao sused zalaže za rešenje koje će omogućiti trajnu stabilnost.
Crvenkovski je objasnio da će vlasti u Skoplju svoj odnos prema Ahtisarijevom predlogu za status Kosova "graditi na temelju stavova UN".
XS
SM
MD
LG