Dostupni linkovi

Ahtisarija će primiti samo Tadić


Ljudimila CVETKOVIC, Gëzim BAXHAKU

Nakon što su iz Beograda pre izbora slate poruke da ne bi bilo dobro da specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari izađe sa svojim predlogom rešenja za status Kosova u vreme izborne kampanje u Srbiji, ni sada za okruženje Vojislava Koštunice nije dobar momenat, te se Ahtisariju upućuju prilično oštre reči što ne sačeka formiranje Vlade. Tako nešto je sramno, izjavio je portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović:

“Sve ovo liči na tretiranje Srbije kao kolonijalne države gde će Srbija sve što joj se na taj način ponudi, sve što se od nje zatraži morati bespogovorno da prihvati. Ovakav pristup Martija Ahtisarija da se ne može sačekati formiranje nove Vlade i Parlamenta je sraman.”

Signali Beograda da Ahtisarijevo rešenje treba da sačeka okonačanje izbora u Srbiji prihvaćeni su bez više polemike i pored protivljenja Prištine. Uz više puta ponovljenju napomenu da će to biti saopšteno odmah nakon izbora 21. januara i da dodatnih odlaganja neće biti. Upravo na činjenicu da se nikada nisu vezivali za formiranje nove srpske Vlade podseća i Kancelarija međunarodnog pregovarača, ali i dobar deo javnosti u Srbiji. A na državni interes odlazećeg premijera podsećaju Demokrate predsednika Borisa Tadića. Dušan Petrović, zamenik predsednika Demokratske stranke:

“Nije dobro da Vlada u ovom trenutku ne primi Martija Ahtisarija. I uvek kada se radi o pitanju koje ima veliki državni interes, a ovo je najkrupnije državno pitanje, važno je da se svi koji su po Ustavu i zakonu odgovorni za obavljanje odgovornih poslova pridržavaju pravila koja važe u ovoj zemlji. Vrlo je važno da svako svoju odgovornost do kraja poštuje i da svako odstupanje od ovih principa ne može da bude u interesu države.”

Ipak, ima mišljenja da Vlada nema legitimitet nakon objavljivanja izbornih rezultata osim da se bavi tekućim pitanjima, te da puni legitimitet da primi Ahtisarija u ovom trenutku ima samo predsenik Republike kao što tvrdi bivši predsednik Ustavnog suda Srbije Slobodan Vučetić:

“Vlada faktički nema legitimitet za vođenje državne politike u pogledu tako krupnih pitanja jer su saopšteni rezultati izbora, u toku su konsultacije za novu Vladu.”

Na drugoj strani pak, profesor na Fakultetu političkih nauka Čedomir Čupić kaže da ova Vlada nezavisno od izbora faktički još nije razrešena:

“Ona treba da obavlja svoje funkcije sve dok se ne izabere nova Vlada jer ne može da se kaže da jedna država jednostavno ne funkcioniše. Šta bi to značilo da se sad sve državne istitucije zatvore i da čekamo dok se izaberu nove? Tu se ne radi o tome da premijer nema ingerencije, on ima ingerencije nego se radi o nekoj drugoj vrsti kalkulacije koja je verovatno vezana za ono što se dešava oko izbora nove Vlade, oko onoga što je vezano za odgovornost - da li se može preuzeti odgovornost za određene stvari.”

U Koštuničinoj stranci ipak tvrde da nije reč o kupovini vremena. I međunarodnom posredniku za Kosovo, preko portparola Andreje Mladenovića, uz konstataciju da Srbiju tretira kao kolonijalnu državu, postavljaju pitanje:

“Da li bi on to uradio nekoj drugoj evropskoj državi na taj način, da li bi se usudio da tako postupi? Mi smo sigurni da ne bi I upravo Srbija može samo na ovaj način da reaguje.”

A koliko ovakava reagovanja mogu da pomognu Srbiji u pridobijanju međunarodne zajednice za svoje interese? Takav stav je nerazuman, neracionalan i nerazborit, kaže profesor na Fakultetu političkih nauka Čedomir Čupić:

“I mislim da se Srbija i njeni zvaničnici, a posebno najviši, ne smeju sa međunarodnom zajednicom na takav način igrati ili tako postupati. Čak i da nema pravne mogućnosti, da poseduje samo tehničke, i u tom slučaju bi bilo pristojno primiti i saslušati Ahtisarija.”

* * * * *

Posebni izaslanik UN za status Kosova Marti Ahtisari ostaje pri planu da 2. februara poseti Beograd i Prištinu i da najvišim zvaničnicima Srbije i Kosova preda predlog paketa za rešenje statusa Kosova, izjavio je Radiju Slobodna Evropa portparol kancelarije UNOSEK-a, Remi Durlo. To je odgovor na najave u Beogradu da premijer Srbije Vojislav Kostunica neće primiti predlog Ahtisarija do formrianja nove Vlade.

«Do danas, do trenutka kada razgovaramo, gospodin Ahtisari planira da ode u Beograd i Prištinu, kako je ranije dogovoreno, 2. februara, kako bi predao predlog o statusu obema stranama», rekao je Durlo.

Odgovarajući na kritike koje dolaze iz Beograda da treba prvo sačekati formiranje nove Vlade Srbije pa tek onda uručiti predlog rešenja, Durlo kaže kako su rokovi za predstavljanje predloga utvrđeni ranije.

«Mi nikada nismo rekli da ćemo sačekati formiranje nove Vlade, bili smo vrlo jasni tokom novembra kada smo rekli da ćemo predlog objaviti nakon izbora u Srbiji», kaže Durlo ističući da ovaj stav posrednika Ahtisarija ostaje nepromenjen.

Komentarišući koliko ovakav stav Beograda može da utiče na osložnjavanje procesa utvrđivanja statusa Kosova, portparol UNOSEK-a ističe da su međunarodni posrednici spremni da prime komentare i reakcije obeju strana i da daju objašnjenja ako se tako nešto od njih zatraži.

«Ne očekujemo specifične komplikacije, mi ćemo biti angažovani sa obema stranama i očekujemo da i one budu angažovane sa nama posle 2. februara», rekao je on.

Durlo je takođe rekao da će dalji proces statusa zavisiti od komentara i reakcija posle 2. februara.

«Mi smo ipak otvoreni i spremni da razgovaramo sa obema stranama i ako se one saglase da razgovaraju međusobno mi ćemo bez sumnje omogućiti tako nešto», rekao je Durlo, ističući da ipak treba sačekati kretanja koja dolaze nakon 2. februara.
XS
SM
MD
LG