Dostupni linkovi

GAZA


Naoružani pripadnici palestinskih suparničkih pokreta Hamas i Fatah nastavili su u nedelju sve krvaviju borbu za vlast u kojoj je od četvrttka uveče poginulo 25 ljudi a ranjeno 76.
Naoružana lica, za koja se pretpostavlja da su iz Fataha, otela su 11 lica. Sukobi ne jenjavaju uprkos apelu lidera oba pokreta na smirivanje tenzija.
Palestinska vlada militantnog Hamasa je zapretila da će prekinuti pregovore sa Fatahom predsednika Mahmuda Abasa o formiranju koalicionog kabineta.
Abas je u decembru najavio raspisivanje prevremenih izbora ukoliko uskoro ne bude formirana nova vlada. Hamas je saopštio da bi to bilo ravno puču.

JERUSALIM
U Izraelu je po prvi put izabran u Vladu musliman. Izraelski Arapin musliman Haleb Madzzadleh (53), poslanik
Laburisticcke partije dobio je resor bez portfelja. On je izjavio da će njegov izbor pomoći izraelskih arapima da se bolje integrišu u većinsko jevrejsko društvo. Arapi čine 20 odsto stanovništva Izraela i dugo se žale da su tretirani kao građani drugog reda.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG