Dostupni linkovi

Zabrinutost uoči predstavljanja plana


Specijalni izaslanik Marti Ahtisari dolazi 2. februara u Prištinu, kako bi Pregovaračkom timu predao paket predloga za status.

Kako su ovih dana javili svetski mediji, u planu se ne pominje suverenitet Srbije na Kosovu, a kosovskim Srbima se nudi visok stepen samouprave.

Predstavnici kosovskih Srba kažu da je bilo kakav oblik nezavisnosti Kosova neprihvatljiv za srpsku zajednicu. Šef poslaničke grupe “Srpske liste za Kosovo i Metohiju” u Skupštini Kosova, Ranđe Nojkić kaže da Srbi sa zebnjom očekuju rešenje i njegovo sprovođenje.

“Nezavisnost će imati posledice po Srbe s ozbirom da su mnogi Srbi na stand by-u i otprilike očekuju ovakvo rešenje i onda posledice su moguće. No, ja se nadam da će rešenje biti takvo koje će omogućiti Srbima da ostanu na Kosovu i da većih pomeranja neće biti.”

Kosovski analitičati Shkeljzen Maljići ističe da će na osnovu onoga što je objavljeno, čitav proces ići ka nadgledanoj nezavisnosti.

“Paket konačnog statusa se još neće otvoriti, i to je rezervisano pravo Ahtisartija i Kontakt grupe”, kazao je Maljići.

Prema njegovim rečima veoma važan deo paketa je rešenje statusa kosovskih Srba.

Predstavnici političkih partija i institucija ne žele da komentarišu sadržinu Ahtisarijevog predloga, uz obrazloženje da ne žele da spekulišu.

Međutim, reagovala su Udruženja proizašla iz bivse OVK, koja su najavila da će se usprotiviti svakom rešenju koje je manje od nezavisnosti. Najavljeno je da bi građani mogli reagovati ukoliko se u Ahtisarijevom planu jasno ne definišu nezavisnost i poptunosti suverenitet Kosova.
XS
SM
MD
LG