Dostupni linkovi

BEOGRAD


Politički direktori "trojke" Evropske unije izjavili su danas u Beogradu da su vrata Unije otvorena za Srbiju, i apelovali na što skorije formiranje nove vlade koja bi mogla nastaviti pregovore o stabilizaciji i pridruživanju.
U razgovoru sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, predstavnici EU su izrazili nadu da će Srbija nastaviti da bude konstruktivan partner u procesu pregovora o budućem statusu Kosova, objavljeno je iz Tadićevog kabineta.
HAG
Raspravno Vece Haskog suda (ICTY) suspendovalo je u petak odluku o privremenom pustanju na slobodu hrvatskih generala Ivana Cermaka i Mladena Markaca i naredilo da se 8. februara (veljace) vrate u pritvor UN-a u seveningenu kako bi iduceg dana ucestvovali na statusnoj konferenciji u predmetu.
Odluku o vracanju u pritvor Cermaka i Markaca, optuzenih zajedno s generalom Antom Gotovinom, sudsko vece je obrazlozilo time sto general Cermak nije postovao uslove boravka na slobodi do pocetka sudenja.
Pocetak sudenja Gotovini, Cermaku i Markacu zakazan je za maj.
Oni su optuzeni za zlocine protiv covecnosti protiv srpskog civilnog stanovnistva tokom i nakon operacije Oluja 1995. Cermak i Markac su se odmah nakon objave optuznice dobrovoljno predali ICTY-u, a od prosinca 2005. na privremenoj slobodi u Hrvatskoj cekaju pocetak sudenja.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG