Dostupni linkovi

Priština očekuje rešenje po volji građana


Verujemo da će paket predloga specijalnog izaslanika UN za status Kosova Martija Ahtisarija sadržati elemente formiranja države, izjavili su kosovski lideri posle razgovora sa šefovima diplomatskih predstavništava u Prištini.

Premijer Kosova Agim Čeku nije odbacio mogućnost da predlog sadrži i, kako je rekao, nepoželjne delove, ali i istakao da se mora sačekati 2. februar, kada će Ahtisari predati svoj paket kosovskim zvaničnicima:

“Smatram da će paket predloga Martija Ahtisarija biti pozitivan i da će biti u skladu sa voljom naroda Kosova. Nema sumnje da će u predlogu biti i nepoželjnih elemenata, ali ukupno to će biti paket, prihvatljiv za građane Kosova.”

Prema rečima Čekua, kosovska strana neće podržati eventualno novo odlaganje procesa rešenja statusa.

I lider najveće opozicione stranke, Demokratske partije Kosova, Hašim Tači, izrazio je nadu da će se u Ahtisarijevom predlogu naći elementi koji će omogućiti formiranje države Kosovo.

Šef nemačke kancelarije u Prištini, Eugen Volfart, pohvalio je kosovske institucije i istakao da su one na pravom putu. Nemački diplomata je kazao da je u ovom periodu predstavljanja predloga rešenja, Kosovu najpotrebnija stabilnost.
XS
SM
MD
LG