Dostupni linkovi

BEČ


Specijalni izaslanik UN-a za Kosovo Martti Ahtisaari na sastanku sa predstavnicima Kontaktne skupine predstavlja svoj prijedlog konačnog rješenja statusa Kosova. Sastanak, iza zatvorenih vrata, trebao bi potrajati oko dva do tri sata, izjavio je Ahtisaarijev glasnogovornik Remi Dourlot.
Sadržaj Ahtisarijevog prijedloga neće biti objavljen dok s njim ne budu upoznate srpska i albanska strana.
Diplomatski izvori tvrde da riječ "nezavisnost" neće biti spomenuta, ali će Kosovo imati neke atribute suverene države, poput pristupa međunarodnim institucijama. Također se predviđa i visoka zaštita manjinskih zajednica na Kosovu. Plan, po istim izvorima predvidja postojanje visokoga predstavnika EU koji će, poput Viskoga predstavnika u BH, imati mogućnost stavljanja veta na zakone, odluke vlade ili će moći otpuštati one dužnosnike koji se protive mirovnom planu.
Kako je ranije najavljeno, Ahtisaari će 2. veljače posjetiti Beograd i Prištinu. Prema agenciji Reuters, u prijedlogu se ne pominje se suverenitet Srbije na Kosovu, ali se Srbima na Kosovu daje značajna autonomija.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG