Dostupni linkovi

Novo zasedanje Svetskog ekonomskog foruma


Kathleen MOORE (Priredio Srdan KUSOVAC)

U Davosu je ove godine dvadesetčetvoro predsednika država ili vlada uključujući britanskog premijera Tonya Blaira, nemačku kancelarku Angelu Merkel i predsednika Palestinske Samouprave Mahmuda Abasa. Tu je i oko 800 raznih direktora velikih svetskih kompanija poput Coca Cole, British Petroleuma, Gazproma i Microsofta. Naravno neizostavne su i ličnosti sa estrade – ove godine Bono Vox i Peter Gabriel.

Na Svetskom ekonomskom forumu bi od četvrtka do nedelje trebalo da bude održano oko 200 sastanaka na zajedničku temu - ujednačavanja promene centara moći.

Izvršni direktor Svetskog ekonomskog foruma Klaus Schwab to objašnjava: "Pogledajte vlade: danas imate više moći koje su se domogli obični ljudi u poređenju sa moći koju imaju vlade. Ili pogledajte kompanije: danas imate prelazak moći iz cetra, dakle sa kompanije same po sebi, ka potrošačima, vlasnicima deonica. A na geopolitičkom nivou pomeramo se sa strukture sveta zasnovanog više ili manje na jednoj sili ka sistemu u kojem je više sila."

Posebna tema ovogodišnjeg zasedanja je globalno otopljavanje o čemu je govorila na otvaranju Svetskog ekonomskog foruma nemačka kancelarka Angela Merkel. Globalno otopljenje je, prema istraživanju koje je provela jedna od vodećih specijalizovanih agencija – Gallup, druga po važnosti tema po shvatanju učesnika konferencije, odmah nakon privrednog rasta. Ove godine o globalnom otopljavanju trebalo bi da bude reči na čak 17 sesija na kojima će učesnici tragati za odgovorom na pitanje šta bi poslovni svet i vlade trebalo da preduzmu u vezi sa tim problemom koji pogađa čitav svet.
Jonathan Schmidt, jedan od direktora Foruma: "Dalje stvaranje produkata sagorevanja nije održivo ako bude nastavljeno i u ovom stoleću. Dakle mi moramo da podvučemo crtu i moramo zajedno, države, regije, građanski sektor da pozovemo na akciju kako bismo postigli neke ciljeve".

Pored diskusija o problemima poput Iraka ili Bliskog istoka i teme globalnog otopljavanja predviđeni su na Svetskom ekonomskom forumu i razgovori o zemljama poput Kine, Indije i Brazila, o tome kako nove tehnologije pre svega internet osnažuju pojedince u odnosu na velike institucije. Čelnik Microsofta Bill Gates biće jedan od onih koji bi trebalo da govori o uticaju veoma popularne mreže internet stranica poput My Spacea.
XS
SM
MD
LG