Dostupni linkovi

Vojni pilot poginuo u Saudijskoj Arabiji


Bosanskohercegovački vojni pilot Nedžad Dostović poginuo je u Saudijskoj Arabiji u helikopterskoj nesreći. Prema raspoloživim informacijama, Dostović, koji je radio za humanitarnu organizaciju «Crveni polumjesec» iz Sudijske Arabije, upravljajujući helikopterom udario je u dalekovod. Glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova BiH Nebojša Regoje:

«Ambasada BiH u Rijadu je preduzela sve neophodne mjere, obezbijeđen je dokument kojim se obezbjeđuje mogućnost transporta tijela u BiH. Amabasada je u kontaktu s predstavnikom porodice koji vrši tehničke pripreme i organizaciju transporta u BiH.»

Preminuli Dostović jedan je od bh. vojnih pilota koji je u potrazi za sigurnim prihodima odlučio se raditi za humanitarnu organizaciju «Crveni polumjesec « koja u Saudijskoj Arabiji svome stanovništvu doprema humanitarnu pomoć u okviru zračne pomoći.

Dostović je inače, kako smo dobili informaciju iz Ministarstva obrane BiH, bio pripadnik zračnih snaga prijašnje Vojske Federacije BiH. U decembru prošle godine je podnio zahtjev zapovjedniku postrojbe da se stavi na raspolaganje, s obrazloženjem da ne želi imati raspored u okviru Oružanih snaga, odnosno novoj strukturi Vojske BiH. U iščekivanju da se njegov zahtjev riješi, početkom januara ove godine poručnik Dostović je u svoju postrojbu donio doznake da se nalazi na bolovanju. Otvarajući bolovanje, zaputio se na rad u Saudijsku Arabiju. Ahmed Ćuprija, iz Ureda za odnose sa javnošću Ministarstva obrane BiH, za naš radio kaže:

«Odlukom o prekobrojnosti u Oružanim snagama BiH, poručnik Dostović se nalazi na spisku za raspolaganje.»

Iz Ministarstva obrane BiH do trenutka priprema ovoga priloga nisu ni potvrdili, niti demantirali vijest o pogibiji Dostovića. Kažu da čekaju se rezultati zvanične istrage. Sukladno tomu, odlučivat će se i status poginulog Dostovića, odnosno o pravima koje bi eventulano mogli ostvariti članovi njegove obitelji. Prema onome što doznajemo u Ministarstvu, po Zakonu o obrani profesionalno vojno lice nema dozvolu da obavlja bilo koju dodatnu djelatnost dok je aktivan u Oružanim snagama.

Tragom ovoga slučaja u Ministarstvu obrane BiH tražili smo informaciju ima li još slučajeva u kojima su bh. vojni piloti ’rbuhom za kruhom’ odlazili raditi za druge kako bi osigurali ezgistenciju svojim obiteljima. Ahmed Ćuprija, iz Ureda za informiranje Ministarstva obrane, kaže:

«Ministarstvo odbrane BiH i Zajednički štab Oružanih snaga BiH nemaju saznanja da se neki piloti duže vremena nalaze na bolovanju. Prema podacima Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH, prošle godine je nečasnim otpustom iz službe udaljeno jedno lice - pilot helikoptera koji je radio za humanitarnu organizaciju ’Crveni polumjesec’.»

Nemali je broj bh. građana, bez obzira da li je riječ o pilotima koji za sada u BiH nemaju posla, ili vojnim licima koji se otpuštaju iz aktivne službe, ili licima iz drugih djelatnosti, koji se odlučuju da u potrazi za poslom odu i u krizna žarišta širom svijeta stavljajući glavu u vreću.

U jednoj od TV emisija Radija Slobodna Europa, TV Liberty, nedavno smo zabilježili i ispovijed Esmire Jahić, čiji je muž boravio u Basri na jugu Iraka:

«Kad dođe neko i kaže: ’Jesi li čula da je bomba pala tu i tu?’, pokušavam da kažem: ’Ma nije to, to je daleko.’ Onda opet dođem kući - ne nije to daleko, to je blizu moga Ade. I, naravno, kad se s njim čujem, on kaže:’Ma daj, prošao sam toliko granata i metaka, ovo ovdje je nula - šta se dešavalo kod nas.»

Njen Ado sada je sa njom i osigurali su sebi pristojan život. No, nemali je broj bh. građana koji su još uvijek u Iraku, Afganistanu, Kongu i spremni su za dnevnicu od, recimo, 80 dolara biti daleko od svoje obitelji, ali za njihovu dobrobit. Evo što o tomu kažu građani Sarajeva:

«Pa mislim nije pametno. Ali onaj kojem je to jedini izvor zarade, znači da preživi, taj mora da ide. I ja ga opravdavam.»

«Užas. Pa zato što su prošli ovdje nešto najgore u toku rata, zbog toga.»

«Mislim da ljudi poslije ovih iskustava što je bio rat, ne žele da njihova djeca nešto slično preižive. Samo to.»

U bh. dnevnim novinama gotovo svakoga tjedna može se pronaći oglas u kojemu se bh. građani pozivaju da rade, kako stoji u jednom od oglasa, posao koji predstavlja pravu avanturu. Obično u tim oglasima je sitnim slovima navedeno i to da treba imati u vidu da se radno mjesto može nalaziti na neprijateljskoj teritoriji i čak i u mjestu gdje ima borbi ili vojnih djelatnosti. Na oglase takve vrste obično se javi na stotine mladih ili osoba srednje dobi.
XS
SM
MD
LG