Dostupni linkovi

Progon zbog svedočenja u Hagu?


Potpukovnik Lakić Đorović bio je vojni tužilac na Kosovu za vreme rata 1999. godine i u više navrata je javno govorio o prikrivanju zločina i počinilaca teških krivičnih dela. Pokretao je zbog toga i prijave protiv visokih oficira Vojske Jugoslavije koje su završavale u fijokama. Od tih dana počinje njegov progon, kaže Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo:

“Zato što se usuđuje da iznosi podatke o svojim pretpostavljenima, kolegama koji su učestvovali u vršenju krivičnih dela.”

U Ministarstvu odbrane su pak, odlučno odbacili navode Fonda za humanitarno pravo. Potpukovnik Zoran Puhač izjavio je za adio Slobodna Evropa da je protiv Đorovića pokretnut disciplinski postupak ali tvrdnje Fonda naziva netačnim insinuacijama:

“Odbacujemo ono za šta smo odgovorni i prozvani. Ne postoji od strane Ministarstva odbrane i Vojske progon dotičnog potpukovnika. Jednostavno protiv potpukovnika Lakića Đorovića je nedavno pokrenut disciplinski postipak isključivo zbog neovlašćenog istupanja u javnosti.”

Lakić Đorović je iznosio u javnost teške optužbe na račun vojske i policije- na primer da su organizatori šverca i ratnog profiterstva za vreme rata 1999, da jedan general, svedok odbrane Slobodana Miloševića, nije govorio istinu pred Tribunalom. Takođe je odbio da podnese krivičnu prijavu protiv Nataše Kandić zbog navoda o zločinima na Kosovu, što je bio razlog za disciplinski postupak protiv njega.

Nedavno je Đorović ponovo razljutio nadležne, kritikujući vojnu naredbu po kojoj se ublažava moguća kazna za prikrivanje optuženih za ratne zločine, a umesto krivične, odgovornost se preinačava u disciplinsku. Naredba koja dolazi u trenutku kada se Srbija upinje da dokaže da se i Vojska uključila u potragu za haškim beguncima.

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić i potpukovnik Zoran Puhač iz Ministarstva odbrane:


KANDIĆ: Protiv njega se pokreću disciplinski postupci, njemu se preti da će završiti u raznim psihijatrijskim bolnicama, da će biti krivično gonjen.

PUHAČ: Potpukovnik Lakić Đorović se oglasio početkom godine u listu “Danas”. Propisima je zabranjeno neovlašćeno istupanje u javnosti pripadnika Vojske i Ministarstva obrane i to je vrlo jasno. I pokrenut je disciplinski postupak u skladu za zakonom.

RSE: Što bi značilo da on ima pravo da svedoči pred Haškim tribunalom o ratnim zločinima, ali nema pravo da govori u javnosti o tome?”

PUHAČ: Taj disciplinski postupak ni u kom slučaju nije povezan sa svedočenjem pred Haškim tribunalom. To su potpuno neverovatne insinuacije kojima smo mi zatečeni.

KANDIĆ: On je imao hrabrosti da javno komentariše ono što je u svom svedočenju iznosio general Gojović kao svedok odbrane na suđenju Miloševiću i naravno da mu to ne može biti oprošteno. Zato što je general Gojović onaj general koji je formirao i bio član komisije koja je imala zadatak da prikuplja podatke i pomaže Slobodanu Miloševiću u njegovoj odbrani. I naravno da ta komisija ne samo što je prikupljala podatke nego je i mnoga dokumenta i datume menjala.

Potpukovnik Đorović nije hteo da govori o najnovijem procesu protiv njega, ali je ranijim povodima rekao da su u Vojsci pokušavali da ga proglase ludim, daju mu invalidsku penziju i tako ućutkaju. Povodom slučaja Đorović postavlja se pitanje da li je stav vojske prema onome što se događalo u devedesetim i prema odgovornima koji se nalaze pred Međunarodnim sudom, imalo promenjen?

Milorad Timotić iz Centra za civilno-vojne odnose i pukovnik u penziji:

“Nažalost, kad se radi o ratnim zločinima i greškama koje su činjene za vreme sukoba izgleda da je tu još uvek odnos političkih snaga i uticaja jak i da se u tom pogledu sporo menja i da još uvek, nažalost, nema dovoljno spremnosti da se suočimo sa nekim istinama iz rata i to i ovaj slučaj potvrđuje.”
XS
SM
MD
LG