Dostupni linkovi

STRAZBUR


Zaštita nacionalnih manjina je u osnovi predloga rešenja za status Kosova, izjavio je u sredu specijalni izaslnaik UN Marti Ahtisari na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu. Ovaj plan će po njegovim rečima omogućiti stvaranje demokratskog i multietničkog Kosova u kome će zaštita prava svih zajednica biti čvrsto garantovana. Snažno vojno i političko prisustvo međunarodne zajednice, druga je bitna odrednica ovog dokumenta, istakao je Ahtisari, ne otkrivajući ostale detalje pre svega da li će Kosovo dobiti uslovnu nezavisnost, što se u međunarodnim krugovima najčešće pominje kao opcija.
On je najavio da će 2. februara prezentirati svoj predlog vlastima u Beogradu i Prištini.
Lord Rasel Džonston je prethodno pozvao poslanike da podrže njegov
predlog rezolucije o Kosovu u kojem se nezavisnost ocenjuje kao
rešenje koje će pružiti najviše šansi za trajni mir u regionu.
U parlamentu Saveta Evrope u toku je rasprava o pomenutom dokumentu, uz mišljenje Političkog komiteta da se izbaci sporni paragraf u kojem se preporučuje uslovna nezavisnost za Kosovo.
  • 16x9 Image

    Dragan Štavljanin

    Dragan Štavljanin radi za RSE od 1994. Magistrirao je na problemu balkanizacije (Prag/London), doktorirao na fenomenu "informacione mećave" – višak informacija/manjak smisla (Beograd). Autor je knjiga "Hladni mir: Kavkaz i Kosovo" i " 'Balkanizacija' Interneta i smrt novinara".

XS
SM
MD
LG