Dostupni linkovi

Ahtisari 2. februara predaje paket rešenja


Gëzim BAXHAKU, Branka TRIVIC

“Predsednik Ahtisari je upoznao predsednika Sejdiu da će doći u Prištinu 2. februara posle podne da bi, kako kaže u pismu, predstavio sveobuhvatni izveštaj o rešavanju statusa Kosova”, izjavio je visoki politički savetnik predsednika Kosova Skender Hyseni.

Prema njegovim rečima, još se ne zna sadržina Ahtisarijevog paketa, ali Priština očekuje da će taj izveštaj otvoriti vrata Kosovu da bude nezavisna država.

Hiseni nije mogao da kaže da li će biti organizovani novi pregovori Beograda i Prištine nakon 2. februara. On je rekao da treba sačekati posetu Ahtisarija da bi se “znalo šta se još traži od predstavnika Kosova, da li će biti konsultacija ili nešto drugo."

Politički dirketor Ministarstva spoljnih poslova Velike Britanije Džon Sajers izjavio je danas kasno posle podne da će predlog o rešenju stausa Kosova, koji ce 2. februara predstaviti izaslanik za status Marti Ahtisari, poštovati volju većine građana Kosova i da ne očekuje ponovne pregovore.

“Kontakt-grupa je jasno pre godinu dana na sastanku u Londonu kazala da status Kosova treba da dobije podršku i da bude prihvatljiv za većinsku zajednicu na Kosovu i ja verujem da to govori mnogo", rekao je Sajers nakon sastanka sa predsednikom Kosova Fatmirom Sejdiu.

Sajers je istakao da je pred Kosovom značajan period za budućnost, koji se ne odnosi samo na rešenje statusa, promenu rezolucije 1244 već je reč o ogromnom poslu u okviru integrativnih procesa u severnoatlanskim strukturama:

"Pred Kosovom je veliki posao da bude deo Evrope, deo EU, deo NATO-a. To je budućnost Kosova."

Sajers je najavio da će nakon predstavljanja paketa Ahtisarija biti konsultacija, kako bi obe strane iznele svoje komentare u vezi sa predlogom, ali da ne očekuje da će biti nove faze ponovnih pregovora.

* * * * *

Termin prezentacije predloga za rešenje budućeg statusa Kosova neće biti menjan, bez obzira na formiranje nove Vlade Srbije, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa Ahtisarijev portparol Remi Durlo.

DURLO: Mi uopšte nismo pominjali novu Vladu niti bilo šta slično u saopštenju koje smo objavili u novembru mesecu, kada smo znali termin održavanja izbora u Srbiji i kada smo najavili da ćemo predstaviti predlog nakon izbora - i to bez odlaganja. Dakle, nije bilo pomena nove Vlade. Ne zna se koliko vremena će trebati da se formira Vlada u Srbiji, ali mi nećemo menjati datum prezentacije predloga, niti će zavisiti od toga da li je Vlada formirana ili nije. To uopšte ne ulazi u okvir naših razmatranja. Neko će već u Beogradu biti: ili odlazeća ili novoformirana Vlada, ali, kako rekoh, termin prezentacije neće zavisiti od formiranja nove Vlade.

* * * * *

Istovremeno, u Beogradu smo pokušali saznati imaju li tamošnje vlasti pregovarače ako Ahtisari predloži početak pregovora i upoznavanje sa predlogom za rešenje statusa Kosova.

Aleksandar Simić, savetnik premijera Vojislava Koštunice je za RSE rekao:

"Do 2. februara sigurno neće biti formirana Vlada. Scenario godpodina Ahtisarija je njegova stvar, a poslovi oko nove Vlade druga stvar i ne znam da li se ove dve stvari mogu uskladiti."

Na pitanje koja je to adresa na koju može da se obrati Ahtisari, Simić je odgovorio da je to predsednik Republike, ali da on ima posla u vezi sa formiranjem nove Vlade.

Na pitanje ima li zapravo Beograd pregovarače, Simić je odgovorio neodređeno, odnosno da o tome treba da odluči Pregovarački tim.
XS
SM
MD
LG