Dostupni linkovi

Biće teško formirati Vladu


Ljudmila CVETKOVIC, Anamari REPIC, Lejla SARIC, Srdan JANKOVIC, Enis ZEBIC, Sladana DIMIŠKOVA

Ključna tačka spoticanja u pregovorima oko formiranja nove Vlade Srbije biće mesto mandatara. Dosadašnji premijer Vojislav Koštunica, nije se nakon objavljivanja izbornih rezultata, odrekao svojih očekivanja da se ponovo nađe na čelu Vlade. Demokrate, pak, koje imaju najviše mandata u okviru demokratskog bloka, u pregovore će, po najavi svog lidera i predsednika Srbije Borisa Tadića, ući sa zahtevom za premijerskim mestom:

“Mi smo rekli da smo spremni i za koaliciju sa Liberalno demokratskom partijom i sa Demokratskom strankom Srbije, mi smo stranka otvorenih ruku ali imamo jasne principe. Naš je cilj bolji život koji možemo da ostvarimo članstvom u Evropskoj uniji.”

Argument u rukama Koštuničine Demokratske stranke Srbije mogao bi da bude da Demokratama ne bi trebalo da, pored mesta predsednika Srbije, pripadne i premijersko. Vojislav Koštunica, pak, sledstveno svom političkom delovanju, nije u izbornoj noći želeo jasnije da se odredi:

“Ko će s kim, ko će protiv koga, ko će kome - bliži smo odgovoru na to pitanje ali treba da pređemo još jednu prepreku – da sve stranke formiraju platformu za razgovore, da se onda vidi koliko se sve to može približiti i onda ćemo znati odgovore.”

U insistiranju Demokrata na premijerskom mestu pitanje je i koliko njihov kandidat Božidar Đelić, ministar finansija u Đinđićevoj Vladi, može da dobije saglasnost DSS-a i G 17 plus koji su oštro u kampanji kritikovali njegovo kandidovanje. Posmatrači su ipak skloni verovanju da će se pregovori uspešno okončati. Jer u suprotnom bi svi više izgubili nego dobili, kaže Obrad Kesić, politički analitičar iz Vašingtona:

“Nešto najlogočnije je da će Koštunica nastaviti da bude premijer a da zauzvrat njegov DSS podrži kandidaturu Borisa Tadića za predsednika Srbije.”

A iz priče o mandataru nisu ostali po strani ni Radikali, koji dobijaju najviše mandata na izborima, ali nemaju koalicioni kapacitet. Iako kaže da Radikali nemaju s kim da formiraju Vladu, njihov lider Tomislav Nikolić postavlja pitanje da li predsednik Tadić krši demokratske pricipe kada njegovoj stranci ne nudi mandat za formiranje vlade. A na pitanje novinara zašto Radikali očekuju nešto što ne mogu da ispune, Nikolić kaže:

“Ima mnogo toga što Predsednik Republike može da pretpostavi, a on se mora ponašati u skladu sa Ustavom. Ja ga samo upozoravam šta je njegov zadatak po Ustavu.”

Srpski izbori neće uticati na Kosovo

Vlada Kosova je ocenila da su izbori u Srbiji njena unutrašnja stvar i da neće uticati na Kosovo. “Na Kosovo se odnosio samo datum održavanja izbora”, navela je u saopštenju Vlada i pozvala specijalnog izaslanika da okonča proces rešavanja statusa Kosova.

Izbori i formiranje Vlade Srbije je njena unutrašnja stvar i sada je vreme da se zaokruži proces nezavisnosti Kosova, ocenili su kosovski zvaničnici. Premijer Kosova Agim Čeku je u nedeljnom obraćanju putem radija izjavio da rezultati ukazuju da put Srbije ka Evropskoj uniji neće biti lak:

“Nezavisnost Kosova je faktičko stanje i zato tražimo njeno međunarodno priznanje bez ikakvog kašnjenja. Nema nijednog jedinog razloga da Kosovo ostane taoc teškog i složenog putovanja Srbije.”

Vlada Kosova je saopštila da su izbori u Srbiji “njena unutrašnja stvar i ne odnose se na Kosovo”. Politički savetnik premijera Arben Cirezi kaže da rezultati izbora u Srbiji nisu doneli neko iznenađenje i da su očekivani. On ističe da je vreme da se nova vlast u Srbiji doprinese demokratizaciji regiona:

“Političke snage u Srbiji treba da izaberu ono što je pre svega u interesu srpskog naroda, za demokratsku Srbiju i u interesu šire demokratizacije regiona, zato što je Srbija jedna od poslednjih prepreka na zajedničkom putu Zapadnog Balkana ka EU.”

Potpredsednik opozicione Demokratske partije Kosova Bajram Redžepi kaže da nije iznenađenje što su Radikali osvojili najviše glasova u Srbiji. Redžepi ne očekuje promenu politike nove Vlade Srbije prema Kosovu:

“Možda je Demokratska stranka Borisa Tadića fleksibilnija u stavovima, ali kada je u pitanju Kosovo nema nekog posebnog stava, čak je i Kostuničina partija mnogo više radikalnija u stavovima, tako da u odnosu prema Kosovu ja ne vidim promenu njihovog stava ili politike.”

Inače, Vlada Kosova je saopštila da očekuje da se posle izbora u Srbiji, proces rešavanja statusa nastavi predviđenom dinamikom, te zatražila od Ahtisarija i Saveta bezbednosti da se proces okonča na osnovu volje naroda za nezavisnom i suverenom državom. Istovremeno, Vlada je pozvala kosovske Srbe da svoju budućnost vide u institucijama Kosova, a novu Vladu Srbije da Srbe ohrabri da ostanu na Kosovu.

BiH: Demokratske snage su ipak odnijele pobjedu

Političari u Bosni i Hercegovini smatraju kako su demokratske snage na izborima u Srbiji ipak odnijele pobjedu, mada su Radikali, pojedinačno gledano, dobili najviše glasova birača.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH Beriz Belkić, koji je ispred OSCE-a bio posmatrač izbora u Srbiji, za Radio Slobodna Evropa kaže:

«Najznačajnija stvar jeste da bi ovi izbori mogli biti definitivno početak jednog procesa demokratizacije političke scene jer su demokratske partije napravile značajan rezultat, prije svega Demokratska stranka Borisa Tadića, a i vrlo je važan ulazak Liberalno - demokratske stranke u Parlament. A što se tiče BiH, mi smo naviknuti, da tako kažem, nažalost da sve što se dešava u Srbiji ima neku vrstu refleksije i zavrijeđuje našu pažnju, ali ja mislim da ovaj put će stvari ići u pozitivnom pravcu.»

Rajko Vasić iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata ovako komentariše dobar izborni rezultat Srpske radikalne stranke:

«Srbija ima to naslijeđe političke dezorijenaticije, koje se temeljelo dugo godina još i prije početka ratova na prostoru bivše Jugoslavije, u jednoj kriminalizovanoj odbrani Srpstva i takav političko - ilegalni, nazadni milje produkuje i danas ono što se zove ultradesnica, ono što se zove nazadni politički gard itd.»

Broj glasova koje su Radikali dobili na izborima u Srbiji pokazuje da je to dominantno političko raspoloženje i stanje svijesti građana u ovoj zemlji, ocjenjuju u Stranci demokratske akcije. Tarik Sadović:

«Gospodin Tadić, Koštunica i ostali opet će morati praviti labave koalicije da bi napravili kakvu-takvu vlast. Njihova politika i do sada se vodila na dva kolosijeka. Na jednom kolosijeku je slatkorječiva priča o demokratskoj, novoj, umivenoj Srbiji. Na drugom kolosijeku su prijetnje i zaplašivanja međunarodne zajednice da će gubitak Kosova izazvati nestabilnost u regiji, s tim da RS kao dio BiH predstavlja glavni predmet potkusurivanja.»

Predsjednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić ocjenjuje, pak, da je veliki odziv birača na izbore dokaz da je biračko tijelo sazrelo i da Srbija ima demokratske kapacitete:

«Ja se nadam da će nova vlast biti formirana što prije, jer je od velike važnosti ne samo za Srbiju nego i za RS, a i za BiH i čitav region. Nama u RS-u je svakako stalo da ta vlada bude demokratska, da bude demokratski izabrana i da bude što stabilnija.»

Izborni rezultati u Srbiji pokazuju da postoji velika podijeljenost u samom političkom društvu i životu u Srbiji, ocjena je Socijaldemokratske partije BiH. Damir Mašić:

«Mislimo da će ovi rezultati izbora polučiti time da se politička javnost i političari u Srbije prije svega bave svojim problemima, a da se previše ne petljaju u stvari koje se tiču susjednih zemalja, a samim tim i BiH. S te strane ne očekujemo nikakve, niti pozitivne niti negativne, implikacije na BiH nakon ovih opštih izbora u Srbiji.»

U političkoj javnosti u BiH uglavnom očekuju da će krajnji ishod srbijanskih izbora biti formiranje parlamentarne većine i vlade demokratskog bloka, bez Radikala i Socijalističke partije Srbije.

Crna Gora: Rezultati izbora su očekivani

Predstavnici vodećih crnogorskih političkih partija rezultate izbora u Srbiji ocjenjuju uglavnom očekivanim, a izražavaju nadu da će nova Vlada u Beogradu zadržati evropski i demokratski kurs, te sarađivati sa Crnom Gorom na zajedničkom putu ka Evropskoj uniji.

Komentarišući rezultat parlamentarnih izbora u Srbiji, u vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista ocjenjuju da se radi o relativno očekivanom rezultatu. Prema riječima funkcionera Demokratske partije socijalista Predraga Boškovića, očekivanja su da nova Vlada predloži ambasadora Srbije u Crnoj Gori i da se ostvari saradnja na polju evropskih integracija:

„Ono što je bitno sa aspekta odnosa Srbije i Crne Gore smatram da to mnogo neće promijeniti, samo se nadam da će se neke stvari pokrenuti sa mrtve tačke to je prije svega određenje srpskog ambasadora u Crnoj Gori kako bi taj nivo odnosa između Srbije i Crne Gore počeo funkcionisati. Ono što je bitno naglasiti jeste da nakon prvih početnih koraka nakon crnogorskog referenduma stvari su se počele odvijati, po meni, dosta bolje, uspostavljeni su kontakti, potpisani određeni sporazumi i nadam se da i nova Vlada Srbije, kada bude izabrana, će samo ojačati diplomatsku aktivnost sa Crnom Gorom i definistai svoje prioritete prema Crnoj Gori, a onda zajednički nastupati ka evropskih integracijama sa ostalim zemljama Zapadnog Balkana.“

U opozicionim strankama takođe očekuju izgradnju sve boljih odnosa između Srbije i Crne Gore u narednom periodu. Potpredsjednik Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević:

„Očekujemo izgradnju tih najtješnjih veza u svim oblastima koje će doprinijeti potpunoj slobodi kretanja ljudi, dotoka roba, ideja, kapitala za šta se ustvari i zalaže Socijalistička narodna partija. Još jedna impresija jučerašnjih izbora jeste da je ta politička kampanja u ovim srbijanskim izborima bila niskog intenziteta, da je bila dosta mirna i korektna i to treba da služi kao uzor i primjer i nama u Crnoj Gori i ono što je definitivno je da je u Srbiji za razliku od Crne Gore apsolutno nije bilo zloupotrebe državnog aparata u političkoj kampanji.“

U Narodnoj stranci očekuju da novu Vladu formiraju Demokratska stranka, Koalicija Vojislava Koštunice i G17 plus, jer pred njima stoje brojni izazovi, kaže Slaviša Guberinić, portparol narodnjaka:

„Kada se sve sabere znači ipak imaju većinu i nadam se da će se između njih formirati Vlada, s tim što zbog ozbiljnosti pitanja sa kojim će se nova Vlada suočiti, prije svega mislim na status Kosova, traže veliku odgovornost. Što se tiče tih stranaka koje, po našem očekivanju, će stvarati novu Vladu i njihov odnos prema Crnoj Gori nikada nije dobođen u pitanje i više je nego jasan demokratski i ja očekujem samo u budućnosti što bolje odnose Srbije i Crne Gore jer je to prosto prirodan proces i jedno prirodno stanje.“

Državljani Srbije koji su glasali u Crnoj Gori najviše glasova su dali Srpskoj radikalnoj stranci koja je ostvarila i najviše glasova, a crnogorska štampa je prenijela rezultate izbora bez dodatnih komentara i analiza. Do momenta slanja ovog izvještaja jedino je predsjednik Liberalne partije Miodrag Živković uputio čestitku koaliciji okupljenoj oko Liberalnodemokratske partije. „Vašim prisustvom na političkoj sceni i jačanjem liberalnog koncepta Srbija može postati zajednica slobodnih ljudi u politici, ekonomiji i kulturi. Kao dio velike liberalne porodice vjerujemo da ćete Srbiji dati novi impuls i graditi je kao bogatu, modernu i razvijenu državu“, navodi se u čestitci predsjednika Liberalne partije.

Hrvatska: Postoje šanse da Srbija dobije proevropsku vladu

Za političke čimbenike u Hrvatskoj rezultati izbora u Srbiji su očekivani i oni očekuju da će stranke demokratske provenijencije uspjeti dogovoriti sastav nove vlade.

Rezultati izbora su očekivani i postoje sve šanse da se formira jedna proevropska vlada, procjenjuje hrvatski premijer Ivo Sanader:

„Držim da bi to bilo dobro za Srbiju i za njezin put prema euroatlantskim integracijama, i da bi to bio trajan prinos političkoj stabilizaciji jugoistoka Evrope. Znamo da Srbiju i međunarodnu zajednicu očekuju teške odluke u pogledu trajnog statusa Kosova, i u tom smislu jedna stabilna, demokratska i proevropska vlada sigurno je u interesu Srbije, ali i međunarodne zajednice.“

Upitan za mogućnost da na kraju ipak radikali formiraju novu vladu, hrvatski predsjednik Stipe Mesić ocijenio je to krajnje opasnim:

„Jer, oni su u svojim predizbornim porukama ponovili da granicu vide na liniji Virovitica – Karlovac – Karlobag. Ja zato očekujem da će se stranke koje su na drugoj strani - koje su evropski orijentirane - da će se tako i postaviti i riješiti ono nekoliko pitanja koja još opterećuju Srbiju, a to je suradnja sa Haškim tribunalom i izručenje svih onih koji su krivi za zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.“

Zoran Milanović, glasnogovornik najsnažnije oporbene stranke – socijaldemokrata - u izjavi za naš radio je umjereno optimističan:

„Vjerojatno će biti formirana proevropska vlada za koju se međutim plašim da zbog raznorodnosti partnera neće imati reformski potencijal i snagu. ®ao mi je što Demokratska stranka Borisa Tadića nije ostvarila još bolji rezultat.“

Na desnom krilu političkog spektra, predsjednik Hrvatske stranke prava Anto Đapić ne očekuje pomake u političkom životu Srbije.

„Radikali kao najsnažnija stranka u Srbiji i činjenica da je čak pet stranaka prešlo izborni prag govore da će situacija oko formiranja vlasti biti složena, ali ne vidim da će ovakvim odabirom doći do promjene politike u Srbiji.“

Predsjednica Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić pozdravlja dvostruko više glasova nego ranije za Tadićeve demokrate i stagnaciju glasova za radikale:

„Što se tiče normalizacije situacije u Srbiji, mislim da su to sve pozitivni pomaci. Očekujem da će Demokratska stranka pokrenuti inicijativu za sastavljanje vlade. U kojoj će to kombinaciji biti, treba pričekati i vidjeti.“

Makedonija: Ne očekuju se bitne promene u srpskoj politici

U izjavi za Radio Slobodna Evropa Špresa Jusufi, glasnogovornica Ministarstva inostranih poslova Makedonije ističe da su u Makedoniji zadovoljni činjenicom što je demokratski blok osvojio više glasova:

"Što se tiče Kosova, nadamo se da će političko rukovodstvo Srbije izabrati evropsku budućnost. Ne očekujemo turbulencije ni u samoj Srbiji ni šire u regionu. Smatramo da su zemlje u regionu dovoljno politički zrele da sva otvorena pitanja mogu rešiti putem pregovora."

Analitičar Blagoje Markovski iz Foruma za bezbednost Balkana smatra da se nakon jučerašnjih izbora u Srbiji neće ništa bitno promeniti:

"Sve procene govore da će se dosadašnji koalicicioni partneri najverovatnije opet dogovoriti i formirati vladu. Svi oni su za ulazak Srbije u Evropsku uniju."

Kad je reč o Kosovu, makedonski analitičari ne isključuju da će defititivno rešenje statusa Kosova imati određene implikacije na stabilnost kako Makedonije tako i regiona, ali ne velike, jer je, kako kažu, međunarodna zajednica na ovaj ili onaj način prisutna i svim državama Zapadnog Balkana, pa neće dozvoliti veću destablizaciju.
XS
SM
MD
LG