Dostupni linkovi

Slede sedmice teških pregovora


Prvi izbori od kako je nestala nefunkcionalna zajednica Srbije i Crne Gore odnosno od kako je Srbija nezavisna država, prvi po usvajanju novog ustava i prvi nakon smrti Slobodana Miloševića pokazali su da je ultranacionalistička Srpska radikalna stranka najjača politička partija, ocena je nekoliko zapadnoevropskih medija.

"Uspeh ultranacionalista rezultat je inata birača na pozive Zapada vladi da sarađuje u vezi sa Kosovom i da preda ratne zločince, što su dva glavna problema odnosa Srbije sa Evropskom unijom i NATO-m", ocenjuje britanski "Independent". Britanska agencija Reuters izvodi sličan zaključak ocenjujući da su glasači u Srbiji dajući podršku radikalima odgovorili na upozorenja Zapada da bi šovinistička politika mogla dovesti do obnove izolacije.

Deutsche Press Agentur navodi da su se američki i evropski zvaničnici nadali građanski orijentisanoj i umerenoj vladi koju će voditi Demokratska stranka, ali i prenosi ocenu analitičara Vladimira Goatija da će stvaranje koalicije kojoj se nadao Zapad biti "veoma teško".

"Rezultat (izbora) predstavlja mrtvački kovčeg za očekivanja Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država da će dobiti naprednu vladu Srbije sa kojom će imati posla, kada jednom bude odlučen status Kosova i kada budu obnovljeni zamrznuti pregovori sa Evropskom unijom", ocenjuje Reuters.

Mediji na drugoj strani Atlantika još ne objavljuju autorske članke. "Washington Post" i "Boston Globe" prenose izveštaj američka agencije Associated Press prema kojem će stranke demokratskog bloka uspeti da formiraju vladu samo ako se budu dogovorile o tome ko će biti premijer.

"Žestoki nacionalisti su dobili najviše glasova što će kao rezultat držati 'demokratske snage' u naredne četiri godine u defanzivi", ocenjuje "Financial Times" dodajući da je pred početak verovatnih višenedeljnih teških međustranačkih pregovora najbolje pozicioniran Vojislav Koštunica koji je odbio da isključi koaliciju svoje stranke sa radikalima. Da bi isterali Koštunicu na čistac demokratama bi mogla biti potrebna koalicija sa Liberalno Demokratskom partijom, ocenjuje "Financial Times".

Ovaj dnevnik smatra da će Demokratska stranka predsednika Srbije Borisa Tadića verovatno preuzeti ministarska mesta u ekonomskom delu vlade, a da će za uzvrat prepustiti sadašnjem premijeru Koštunici mesto predsednika buduće vlade i da bi "postizborno cenkanje koje će biti intenzivno moglo biti komplikovano ako objava (statusa) Kosova rasplamsa nacionalistički bes".

Agence France Presse ocenjuje da bi Vojislav Koštunica mogao da se bori da zadrži taj položaj i zato da bi uticao na odluku o statusu Kosova.

Rezultat izbora "mogao bi dodatno ukočiti zapadne napore da odluče da Kosovo bude nezavisno", ocenio je londonski "Financial Times".

"Postoji i veoma velika mogućnost da vlada ne bude formirana", prenosi britanska agencija Reuters ocenu Jamesa Lyona iz Međunarodne krizne grupe koji taj stav obrazlaže rečima: "Niko ne želi da bude na vlasti kada Kosovo postane nezavisno".
XS
SM
MD
LG