Dostupni linkovi

BEOGRAD


U Srbiji su u tijeku izbori za Skupštinu Srbije, na kojima pravo glasa ima 6.653.851 birača. Oko 160 stranih promatrača nadgleda rad izbornih komisija, a od toga oko 50 su predstavnici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope i Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju.
Republička izborna komisija je objavila da je do 10 sati glasalo 9,07 posto ili više od 600.000 birača.
Srđan Bogoslavljević,direktor Strateškog marketinga za Radio Slobodna Evropa izjavio je da je do 13 sati izlaznost veća od 26 posto.
Pravo glasa koriste i državljani Srbije koji žive u inozemstvu.
Strane novinske agencije ističu da se za 250 mjesta u Skupštini natječe 20 političkih stranaka i koalicija koje se rangiraju od ultranacionalističkih do demokratskih i pro evropskih snaga.
Prvi preliminarni rezultati parlamentarnih izbora u Srbiji bit će poznati večeras nekoliko sati poslije zatvaranja biračkih mjesta, a konačni rezultati moraju biti objavljeni najkasnije do 25. siječnja.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG