Dostupni linkovi

Javnost šokirana ubistvom turskog novinara


Njemačka, koja predsjedava Evropskom unijom, je priopćila da je šokirana i preneražena odvratnim ubojstvom turskog novinara armenskog porjekla Hranta Dinka. Istaknuto je da je Dink bio hrabar čovjek, čiji je rad obilježila privrženost demokraciji i slobodi izražavanja, te da je snažno podržavao demokratske reforme u Turskoj.

Olly Rehn, povjerenik Unije za proširnje, kazao je da je dobio uvjeravanja kako Ankara čini sve da bi uhapsila ubojicu, ali i one koje stoje iza atentata:

„Vjerujem da će turske vlasti učiniti sve i da će istražiti zločin i počinioce dovesti pred lice pravde. Demokratsko, otvoreno društvo ne može tolerirati ovakvu vrst nasilja."

Turske vlasti već su privele na ispitivanje nekoliko osoba koje se dovode u vezu s ubojstvom novinara. Tisuće građana prosvjeduju u Istanbulu.

Dink je vrlo poznat i cijenjen u turskom novinarstvu, a na sebe je navukao bijes turskih nacionalista zbog tvrdnji da je Otomansko carstvo tijekom Prvog svjetskog rata izvršilo genocid nad Armencima. Turski sud mu je u više navrata sudio zbog iznošenja stavova o genocidu koji Turska ne priznaje. U svim je slučajevima bio osuđen ili optužen zbog kršenja članka turskog zakona o "vrijeđanju turskog identiteta", zbog kojeg su progonjeni i deseci drugih intelektualaca, uključujući i Nobelovca Orhana Pamuka. Polovicom prošle godine, prizivni sud mu je potvrdio šestomjesečnu uvjetnu kaznu zbog članka o kolektivnom sjećanju o obojstvima Armenaca. Dink je za Radio Slobodna Evropa tada rekao:

"Odluka ovoga suda nije pravna, već politička. Nastavit ću borbu svim mogućim sredstvima i na svim sudovima u Turskoj, a ako bude trebalo, ići ću i do Evropskog suda. Pokaže li se da ne mogu obraniti svoja prava, napustiću ovu zemlju zajedno sa cijelom obitelji."

Osude Dinkova ubojstva dolaze i iz Organizacije za evropsku sigurnost i suradnju, State Depratmenta, brojnih nevladinih organizacija u svijetu. Turski mediji izvještavaju da je osam ljudi uhapšeno u vezi s ubojstvom, no zapadne agencije citiraju ministra unutarnjih poslova koji je kazao da nitko od privedenih nije zadržan u pritvoru. Guverner Istanbula, međutim, tvrdi da vlasti imaju dovoljno dokaza kako bi slučaj riješile.
XS
SM
MD
LG