Dostupni linkovi

Tri četvrtine paketa o statusu posvećeno Srbima


Kosovski Srbi će imati veoma visok nivo samouprave posebno u obrazovanju, zdravstvu i zaštiti njihovog jezika i kulture, rekao je Riker tokom posete selu Babin Most, u opštini Obilić, koji je naseljen uglavnom Srbima.

Riker je posle sastanka sa opštinskim rukovodstvom u Obiliću takođe ponovio da međunarodna administracija na Kosovu neće imati nikakvu ulogu oko parlamentarnih izbora koji se 21 januara održavaju u Srbiji:

“Ne komentarišem unutrašnju politiku Srbije, ovaj izborni proces niti ima podršku niti se ometa od strane UNMIK-a, znači onako je kako je bilo i ranije.”

Predsednik Opštine Obilić Ismet Hassani je kazao kako su ovdašnji Srbi integrisani u političke procese u opštini:

“Predstavnici Srba su integrisani u političkim procesima u opštini i u politički i institucionalni život.”

Tokom posete selu Babin Most, Riker je kazao da je upoznat sa nezadovoljstvom meštana u vezi sa policijskom istragom nakon ubistva policajca Avni Kasumija, 3. januara, i zatražio od meštana da sačekaju rezultate istrage koja će utvrditi da li je prilikom istrage ubistva policija prekoračila ovlašćenja. Bitno je da se ovo pitanje ne politizuje, kao što čini Beograd, poručio je šef UNMIK-a.

Riker je takođe obišao i kamp u Plametini u kojem je i dalje jedan broj Roma, Aškalija i Egipćana i najavio da će kamp ove godine sigurno biti zatvoren.
XS
SM
MD
LG