Dostupni linkovi

Što je cilj kineskog testa u svemiru?


Kinezi su iskušali projektil kojim su uništili svoj stari meteorološki satelit koji se nalazio na otprilike 900 kilometara iznad Zemlje. Test je izveden 11. siječnja , a vijest je po starom pravilu Pekinga objavljena tjedan dana kasnije.
Projektil je sa velikom preciznošću uništio satelit i razderao ga na komadiće. Po američkim saznanjima, Kinezima je pokušaj uspio iz trećeg puta, no ta činjenica nije umanjila napetosti.

"Uđemo li u konflikt zbog Tajvana, jedna od prvih stvari koji bi Peking učinio je rušenje naših niskoorbitnih satelita, kako bi nas mogli nadzirati", upozoravaju američki vojni stručnjaci.

"SAD vjeruju da je kineski razvoj i testiranje ovog oružja nedosljedno duhu kooperacije koje obje zemlje žele postići u svemiru", izjavio je glasnogovornik američkog vijeća za sigurnost Gordon Johndroe. Slijedio je diplomatski prosvjed Washingtona. Pridružile su se Kanada i Australija. Japan je izrazio zabrinutost. Državni tajnik Yasuhisa Shiozaki danas u Tokiju:

„Zabrinuti smo najprije jer je ugroženo mirnodopsko korištenje svemira i drugo , ugrožena, je sigurnosna budućnost svijeta."

Ruski ministar obrane Sergei Ivanov izjavio je kako za izvještaje o kineskom projektilu čuo, ali da mu zvuče pomalo apstraktno, te da osobno ne vjeruje u istinitost priče , no pred noviniram u Moskvi je dodao:

"Rusija se protivi i nastavit će se protiviti militarizaciji svemira."

Američki predsjednik Georg Bush je u kolovozu 2006. godine odobrio zakon kojim se zahtijeva "pravo akcije u svemiru" i u kojem piše da će SAD "odvraćati druge od ugrožavanja tog prava ili razvoja mogućnosti za to". Niskoorbitni sateliti postali su neophodni američkoj vojsci za provođenje rata i akcija, a uspješni kineski pokus ugrožava njihovu premoć na tom području. S druge strane, analitičari smatraju da je kinesko lansiranje projektila dokaz namjere, ali i želje komunističkog režima da proširi svoj vojni i ekonomski utjecaj u svijetu.
  • 16x9 Image

    Mirjana Rakela

    Od 1995. godine stalni je član redakcije na RSE u Pragu, a pored tema iz Hrvatske, bavi se i širim prostorom Balkana. Dobitnica novinarske nagrade 'Lorenzo Natali'  2008. koje dodjeljuje Evropska komisija u saradnji sa Reporterima bez granica i Svjetskim udruženjem novinara. 

XS
SM
MD
LG