Dostupni linkovi

Radikalima najveći broj glasova?


Predviđanja analitičara za sada nemaju pokriće u izjavama čelnika DS-a i DSS-a. Dok premijer Koštunica tvrdi da je mimo pravila političke igre izjašnjavanje o koalicijama pre nego što budu poznati rezultati glasanja, od javnih poziva na postizborno udruživanje kao da odustaju i demokrate. Potpredsenik Stranke Dragan Šutanovać kaže da ne može da zamisli da sedi u istoj vladi sa Velimirom Ilićem i Draganom Markovićem Palmom, koalicionim partnerima Demokratske stranke Srbije. Iako ne isključuje saradnju sa DSS-om, on očekuje da će njegova stranka u nedelju ostvariti istorijsku pobedu i obrazovati većinsku vladu sa strankama nacionalnih manjina:

“Voleo bih da novu vladu formiraju demokratske snage, u koje ne ubrajam DSS, jer sam ubeđen da oni već prave dogovor sa Srpskom radikalnom strankom.”

S druge strane, prema tvrdnjama ljubljanskog Evropskog instituta za bliskoistočne i balkanske studije, postoji tajni dogovor između predsednika Srbije Borisa Tadića i premijera Vojislava Koštunice koji sadrži ostvarenje zajedničkog cilja - opstanak na vlasti. Tako bi prema tom dogovoru bila uspostavljena postizborna koalicija Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije, koja bi omogućila da Koštunica ponovo postane predsednik Vlade, a Tadić ostane predsednik Srbije, što bi – po analitičarima ovog instituta – predstavljalo izvesnu stagnaciju, odnosno usporavanje razvoja demokratskog procesa u Srbiji.

U izjavi za Radio Slobodna Evropa, politički analitičar Vladimir Goati kaže da je reč o prilično neverovatnoj hipotezi:

“Mi smo, inače, skloni da tim nerealnim teorijama dajemo preveliki značaj. Mislim da se radi o puštanju balkona sa različitih strana, ali ključni trenutak će biti rezultati izbora i u odnosu na njih stranke će praviti svoju strategiju i nastojaće da maksimalno očuvaju svoje interese. Da u toj koaliciji zadrže ključna mesta i što je moguće više uticaja.”

Gotovo sve procene političkog raspoloženja građana govore da najveću podršku, gotovo 30 procenata, uživa Srpska radikalna stranka. To joj, ipak, ne garantuje mogućnost da formira vladu, jer – pogotovo nakon političkog testamenta Vojislava Šešelja koji se jesenas suprotstavio bilo kakvoj političkoj saradnji sa predsednikom Tadićem i premijerom Koštunicom – partija koja predstavlja opciju za tranzicione nezadovoljnike različitih boja, poseduje izuzetno mali koalicioni kapacitet. Stranački funkcioner Dragan Todorović potvrđuje da Radikali ne odstupaju od ovog stava:

“Srbija mora da se odluči između dve opcije. Na jednoj strani je Srpska radikalna stranka koja je težište kampanje stavila u tri ravni: prva je borba protiv mita, korupcije i kriminala, druga je ekonomski i socijalni oporavak države, a treća – zaštita integriteta i suvereniteta države Srbije. Tu nema mesta drugim strankama. Jedino je na narodu da odluči da li će promeniti dosovsku vlast, bez obzira u kom sastavu.”

Politički analitičar Milan Nikolić procenjuje da bi u normalnim okolnostima stožer buduće srpske vlade trebalo da bude Demokratska stranka, uz učešće DSS-a i G17 plus. Međutim, postoji jedan faktor koji bi mogao ozbiljno da poremeti očekivani demokratsko-narodnjački posleizborni blok, kaže Milan Nikolić:

“Plašim se mogućnosti da specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari izađe sa predlogom rešenja za Kosovo, koje podrazumeva neku vrstu nezavisnosti, pre nego što se formira nova Vlada Srbije. Ako se to desi, Srbija može da uđe u dugi period nestabilnosti. To kažem na bazi procene da bi različiti subjekti buduće vladajuće koalicije mogli različito da reaguju na takav predlog - Demokratska stranka i G17 plus možda blaže, narodnjački blok možda žešće – što bi onemogućilo formiranje nove vlade.”

Nikolić predviđa da bi kriza mogla trajati tri meseca, što bi uslovilo nove izbore. On kaže da bi to moglo da dovede i do nekih drugih rešenja, koja su manje verovatna, ali se ne mogu isklučiti:

“Mislim da to može biti uzrok da se gospodin Koštunica opredeli za koaliciju sa Srpskom radikalnom strankom. U biti, to bi značilo samoubistvo Demokratske stranke Srbije. To je osnovni razlog zbog koga ne verujem da DSS voljno ušao u to, ali bi, možda emocionalno, u tom trenutku mogli da donesu takvu odluku. Ako na tome treba graditi očekivanja, onda je to moj veliki strah.”
XS
SM
MD
LG