Dostupni linkovi

Počele pripreme za prenošenje ovlašćenja


Istovremeno su započeli poslovi na izradu novog Ustava Kosova i pripremu zakona o izborima. Na sastanku Strateške grupe za prenošenje ovlašćenja je istaknuto da UNMIK priprema predaju ovlašćenja. Šef UNMIK-a Joakim Riker je posle sastanka rekao da se međunarodna administracija priprema za predaju ovlašćenja:

“Mi ćemo naša ovlašćenja predati tokom perioda prenošenja ovlašćenja. Pripremamo teren za prenošenje ovlašćenja na zvaničnike Kosova i u manjem obimu na buduće međunarodno prisustvo.»

Predstavnik predsednika Kosova u ovoj grupi, visoki savetnik Skender Hyseni je rekao da će se o političkim pitanjima i stavovima u procesu prenošenja ovlašćenja raspravljati na sastanku Pregovaračke ekipe Kosova:

„Održani su prvi sastanci komisija za izradu Ustava i izbornih zakona i identifikuju se vodeći principi, međutim, političke stavove u vezi sa tim i prenošenjem ovlašćenja će doneti pregovaračka ekipa Kosova.»

Stratešku grupu za prenošenje ovlašćenja čine predstavnici UNMIK-a, Pregovaračke ekipe i drugih institucija, predstavnici buduće međunarodne misije i ambasade SAD.
XS
SM
MD
LG