Dostupni linkovi

Nema paramilitarnih snaga


“Na Kosovu ne deluju paramilitarne snage i do tog zaključka smo došli istragom”, izjavili su predstavnici snaga Kfora i policije. Zvaničnici su rekli da nisu tačne izjave o prisustvu paramilitarnih snaga i da su Kfor, Kosovska i međunarodna policija garant sigurnosti na celoj teritoriji Kosova.

Portparol međunarodnih mirovnih snaga Rajner Zenger je rekao da je Kfor sproveo opsežnu istragu kako bi razmotrio optužbe da na severu Kosova postoje paramilitarne grupe.

“Na osnovu istrage koju smo sproveli možemo reći da na Kosovu nema paramilitarnih snaga”, kazao je Zenger i dodao da će Kfor nastaviti da prati situaciju.

Portparol UNMIK policije Tomas Li je izjavio da izjave u vezi sa ilegalnim snagama ne treba da uznemiravaju građane i da će policija garantovati sigurnost. U međuvremenu, portparol UNMIK-a Džef Bili je povodom predstojećih parlamentarnih izbora u Srbiji, koji će biti organizovati i u srpskim sredinama na Kosovu, izjavio da međunarodna administracija neće učestvovati u njihovoj organizaciji ali i neće sprečiti glasanje:

“UNMIK nema nikakvu ulogu u održavanju srpskih izbora na Kosovu, već ćemo mi nastaviti da garantujemo sigurnost zajedno sa Kforom i UNMIK policijom.”

Inače, u trenutku kada se približava period donošenja odluke o konačnom statusu Kosova, međunarodna misija je najavila da će u slučaju potrebe preduzeti dodatne mere bezbednosti.
XS
SM
MD
LG