Dostupni linkovi

Srbija će biti u EU kada bude želela


Rumunski predsednik je naveo da će Srbija postati članica EU "kada to poželi", odnosno kada njeni građani i političari razmisle dobro o standardima Unije i njihovom zadovoljavanju i naveo da mora biti "želja Srba" da te standarde ispune. A primer Rumunije svedoči o direktnoj koristi od uključenja u Evropsku uniju:

“U narednih sedam godina Rumunija ce dobiti 32 milijarde evra bespovratne pomoći od Evropske unije, a direktne investicije u prošloj godini iznosile su 8,5 milijardi evra. Rumuni sada putuju i traže posao svuda po Evropi. Svi mladi Rumuni sada studiraju širom Evrope po razumnim cenama.”

Basesku je, govoreći o procesu rešavanja pitanja Kosova, rekao da se buduće rešenje statusa Kosova mora zasnivati na tri principa međunarodnog prava.

“Poštovanje teritorijalnog integriteta Srbije, nepovredivost postojećih granica i nedavanje kolektivnih prava nacionalnim manjinama.”

Predsednik Tadić je čestitao Rumuniji ulazak u Evropsku uniju i rekao da je ta zemlja najbolji primer "koliko država i građani imaju od tog članstva."
XS
SM
MD
LG