Dostupni linkovi

Svođenje računa sa zakašnjenjem


Zahuktavanje predizborne kampanje u Srbiji, ponovo je otvorilo pitanje odgovornosti onih koji su doveli do prekida pregovora o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji. Mada je od tada prošlo više od osam meseci, koalicioni partneri vladajuće Demokratske stranke Srbije, tek sada su progovorili u razlozima zbog kojih Srbija kasni u evropskim integracijama. Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković smatra da haški begunac Ratko Mladić nije uhapšen pre svega zbog premijera Vojislava Koštunice.

"Bili smo na 20 dana pred potpisivanjem sporazuma sa EU, a onda su ti pregovori prekinuti direktnom 'krivicom' premijera (Vojislava Koštunice) i njegovih ljudi iz Miloševićevih nerasformiranih službi bezbednosti, jer su oni smatrali da je bolje da jedan ccovek bude na slobodi, a Srbija u ropstvu", rekao je Drašković na konvenciji SPO-a i stranaka koji su s njim u koaliciji u Čačku.

Predsednik poslaničkog kluba Demokratske stranke Srbije Miloš Aligrudić kaže s druge strane za naš program, da je kabinet Vojislava Koštunice učinio sve da se uhapse haški begunci:

«Ova vlada je otpočela proces pridruživanja Evropskoj uniji kroz pozitivnu ocenu studije o izvodljivosti i početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju. To pre nas niko nije mogao da uradi. Prekid pregovora bio je ishitren potez Evropske unije u cilju vršenja pritiska da bi se ispunile obaveze prema Haškom tribunalu. Na nama je bilo da dokažemo, da ako ne možemo nešto da izvršimo, da je to stvarno tako. Mislim da smo sada vrlo blizu toga i da će pregovori sa Evropskom unijom biti vrlo brzo nastavljeni.»

U Tužilaštvu Haškog tribunala raspoložu informacijama da su vlasti u Srbiji pre godinu dana znale tačnu lokaciju na kojoj se nalazi Ratko Mladić, ali da su umesto hapšenja, pokušavale da ga prinude na predaju. Stoga portparol glavne tužiteljke Karle del Ponte Olga Kavran izvodi zaključak, da državni vrh jednostavno nije hteo da uhapsi Ratka Mladića:

«Nije postojala politička volja da se Mladić uhapsi.»

Mada je komesar za proširenje Evropske unije Oli Ren ostavio mogućnost da pregovori sa Srbijom budu nastavljeni bez Mladićevog hapšenja, ali uz javni poziv budućeg državnog vrha Srbije da haški begunci moraju biti uhapšeni, Olga Kavran tvrdi da uslovi za Srbiju ostaju nepromenjeni:

«Jedini dokaz saradnje Srbije sa Haškim tribunalom predstavljao bi hapšenje preostalih haških begunaca.»
  • 16x9 Image

    Slobodan Kostić

    Diplomirao na Katedri za filozofiju Filozofskog fakulteta u Beogradu; počeo da radi kao novinar u "Borbi", a nakon uspostavljanja državne kontrole nad ovim nezavisnim dnevnikom prešao u "Našu Borbu"; bio član uređivačkog kolegijuma "Vremena" i urednik u informativnoj redakciji TV B92.

XS
SM
MD
LG